Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Izrael okupuje 95 % území na západním břehu Jordánu
Generální tajemník Výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (PLO), Saeb Erekat, uvedl v úterý, že Izrael nyní ovládá 95 procent území na západním břehu Jordánu. Pouhých 12 700 izraelských osadníků využívá 95 procent území, zatímco na zbývajících 5 procentech území žije 55 000 Palestinců. (teleSUR)

Vláda schválila kurzarbeit, stát firmám přispěje na mzdy
Vláda schválila kurzarbeit pro firmy, na něž dopadla omezení kvůli koronaviru. Stát jim přispěje na mzdy. Živnostníci by nemuseli půl roku platit zálohy na sociální pojištění, rozhodl také kabinet. Na svém twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). (Eurozprávy.cz)

Švýcarské zdravotnictví před kolapsem, nakažených raketově přibývá
Nákaza novým typem koronaviru ničí Švýcarsko. Země hlásí 9117 potvrzených případů a 122 obětí. Počet úmrtí je tedy téměř na úrovni Německa, ačkoli má země jen desetinu jeho populace, píše server týdeníku Focus. (Novinky.cz)

Le Figaro: Koronavirus prokázal úpadek Francie!
Podle Bonnamyho spočívá vítězná strategie Jižní Koreje především v hromadném testování, jehož cílem je identifikovat maximální počet infikovaných lidí, izolovat a léčit je. „V Jižní Koreji vás sledují, i když nemáte žádné příznaky. Naopak ve Francii, i když máte všechny příznaky koronaviru, bude extrémně obtížné jej odhalit kvůli nedostatku diagnostických nástrojů,“ zdůraznil Bonnamy. (Le Figaro via První zprávy)

Koronavirus se možná objevil v Lombardii už v listopadu, tvrdí lékaři
Italští praktičtí lékaři zaznamenali příznaky koronaviru už v listopadu v Lombardii. Tvrdí to Giuseppe Remuzzi, ředitel respektovaného Institutu Maria Negriho pro farmakologický výzkum. Zprávy si všimla i čínská státní média, která se snaží vzdorovat nařčením, že virus vznikl v Číně. (iDnes)

Bill Gates opouští správní radu Microsoftu
Gates spoluzažil Microsoft v roce 1975 s Paulem Allenem, jenž zemřel v roce 2018. (CNBC)

Peking a Washington jsou v kolizi kvůli následkům koronaviru
Mezi četnými geopolitickými účinky, jež otřásají naší planetou, je už jeden zřejmý: Čína zaujímá novou pozici. Poprvé od začátku reforem Teng Siao-pchinga v roce 1978 vnímá Peking USA otevřeně jako ohrožení, jak před měsícem na mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil čínský ministr zahraničí Wang-I, a to ve chvíli, kdy se Čína nacházela na vrcholu boje proti koronaviru. (Outsidermedia)

Olympijské hry letos definitivně nebudou, kvůli koronaviru se přesunou na příští rok
Poprvé od druhé světové války se v plánovaném termínu neuskuteční olympijské hry. Nejslavnější sportovní akce, kterou mělo letos v létě hostit japonské Tokio, se kvůli světové pandemii koronaviru přesouvá na příští rok. V úterý se na tom dohodl japonský premiér Šinzó Abe se šéfem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem. (iRozhlas)

Tisíce Ukrajinců chtějí domů, ambasáda musela zastavit registrace
Několik tisíc Ukrajinců odjelo z Česka nebo se k tomu chystají v nejbližších dnech. Jen v minulém týdnu se vrátilo do vlasti přes tisíc lidí. (Seznam Zprávy)

Mrtví senioři v postelích, o které se nikdo nepostará. Tak vypadají pečovatelské domovy ve Španělsku
Doslova hororové scény odhalili španělští vojáci v mnoha domovech pro seniory. Během dezinfekce těchto objektů a jejich okolí objevili mrtvoly seniorů, kterých si nikdo delší dobu nevšímal, a umírající seniory, o něž se nikdo nestaral, uvedla televize RTVE, deník El Mundo a mnohá další média. Situaci potvrdila také ministryně obrany Margarita Roblesová. (Novinky.cz)