Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

V naší zemi vládnou nevolené struktury. Nežijeme v demokracii.“ Alena Vitásková o realitě českého práva a ČT
Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková podala na XTV šokující svědectví o fungování spravedlnosti v České republice. Státní zástupci, ale i premiér Andrej Babiš, měří občanům státu dvojím metrem. (Sputnik.cz)

Boss Babiš: Představení, které rozesmálo, ale nepochopilo
Ve finále hry se autorům totiž přece jen podařilo najít nějakého viníka „za Babišem“. Tím je hrdina posledního obrazu hry, muž v tílku a všudypřítomných rudých trenýrkách, který se dívá na televizi, zatímco osvětlovač na něj za zvuku ruské hymny hází rudý štych = „Babišův volič“. Během tohoto obrazu recenzent (který jako člověk i novinář ještě předtím, než Babiš přišel do Čech, prožíval a reflektoval sociální utrpení svého i ruského národa po zániku násilně socialistického rudého režimu a nastolení násilně asociálního režimu) odcházel z divadla, zatímco mu v hlavě zněla věta od jistého „takypodezřelého Rusa“, jednoho ze zakladatelů světové divadelní satiry: „Sami-li sobě se smějete, dobře se smějete“. (Kulturní noviny)

Bez posudku a na poslední chvíli.‘ Část pražského orloje při loňské opravě špatně přemalovali
Část staroměstského orloje v Praze byla při loňské několikaměsíční opravě chybně přemalována. Pochybení se týká části ciferníku orloje ukazující astronomické děje. Magistrát kvůli chybě musel před několika dny nechat ciferník znovu přemalovat. (iRozhlas)

Jelena Lukaš o prodeji ukrajinské půdy
"Sluha národa" začal sloužit. Zřejmě nějakému jinému národu. (Telekanal Naš)

Drsné účtování Terezy Spencerové
Téma: Donald Trump. Jeho „fanoušci“, nečtěte. A informačně o Sýrii a „ztrátě“ Krymu. (Parlamentní listy)

Wu-Chan Coronavirus
V tuto chvíli je v Evropě 30 potvrzených případů infekce, z čehož 13 případů je v Německu. Lidí v inkubační době, o kterých systém neví, může být i 3x víc, uvidíme za 14 dní. Doubling time infekce je asi týden. Přenos nákazy je možný i před vypuknutím infekce. Na virus není v české populaci imunita, virový genom 2019-nCoV pravděpodobně obsahuje inzertní sekvenci, kde je podezření, že byla arteficielně geneticky editována právě za účelem vysoké kontagiozity viru, neboť se podobná sekvence nikdy nenašla v žádném jiném koronaviru. Nicméně se našla uvnitř HIV. Neexistuje žádná účinná medikace. (D-FENS)

Každý majitel mobilu musí vědět, že jeho soukromí neexistuje, říká ředitel NATO Stratcom
Já nevěřím v regulaci jednotlivých účtů. To je velmi kluzký povrch. Každý může říct, že je to jeho osobní názor a na něj máme všichni právo. Domnívám se, ale, že nejvíce zla pochází z koordinovaných kampaní. Jeden post na Facebooku nezpůsobí nijak zásadní pohromu. Když ho ale začnou například šířit boti a ztrojnásobí jeho dosah, už je to něco jiného. (Hlídací Pes)

Proč lžou na jedno brdo?
Každá válka v uplynulých padesáti letech je výsledkem lží, které čteme v novinách nebo slyšíme z úst mluvících hlav na obrazovce. Opakovaná nepravdivá vyprávění nechávají dlouhodobé stopy. Jsou jako padělané peníze, které razí sběř, ale pak je běžně používají bezelstní lidé. (Zvědavec)

Proč Západ i Východ podceňují Východ a co proti tomu udělal čaroděj Vesemir
Představa o chudých, šedých, hospodářských a kulturních pustinách na Východě a plodných zaslíbených zahradách Západu byla přítomna ve společném lidském vědomí tak dlouho, že by mohlo trvat celá desetiletí, než ji ze sebe setřeseme. (Kulturní noviny)

Bolavé Lidice
Lidice jsou dnes opět bolavé, ale také jinak. Především současnou mírou nedostatečné schopnosti rozlišování symbolických i faktických rovin, což se ukázalo ve smršti reakcí na odvolání ředitelky lidického památníku. A dále kvůli nedostatečné citlivosti vůči následkům lidského utrpení. (Kulturní noviny)