Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Po obsazení Avdějevky postupují Rusové na všech frontách

Fakticky se zhroutila obrana Koksochimu u Avdějevky, odkud s velkým překvapením NATO utekli neonacisté z pluku Azov. Jejich tzv. "elitní jednotka" mohla opevněný závod dobře bránit, ale asi nechtěli skončit jako v Azovstalu. Panický ústup Ukrajinců se zatím podařilo zastavit jen částečně. (South Front)

ROZUMNÉ PONDĚLÍ PETRA HANNIGA: Lesk a bída vlastenecké scény i levice
Kritizovat vládu nemá cenu, protože ta se o svůj negativní obraz postará dostatečně sama. Ale je třeba se podívat tam, kam mohla vláda věcí tvých, občane, se navrátit, ale nestane se tak. (L24)

Litva legalizovala deportace Rusů
Ruští občané s trvalým pobytem v Lotyšsku mohou být legálně deportováni, pokud neuspějí u jazykové zkoušky. To rozhodl ve čtvrtek (15.2.) ústavní soud. Moskevské velvyslanectví v Rize reagovalo tím, že rozhodnutí označilo za "nelidské a nemilosrdné" a varovalo, že ohrozí tisíce Rusů žijících v pobaltské zemi, jejichž průměrný věk je přes 70 let. (RT)

V USA zabavili tisíce německých luxusních aut
Tisíce luxusních vozů koncernu Volkswagen zabavili američtí celníci kvůli údajnému porušování zákonů o nucené práci, informoval list Financial Times. Několik tisíc Audis a asi 1000 Porsche, stejně jako několik stovek Bentleyů, je zabaveno v amerických přístavech poté, co úřady našly součástku ve vozidlech, která byla údajně vyrobena nucenými pracemi v Západočínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Značky luxusních automobilů mají společné vlastnictví pod koncernem Volkswagen. Německá automobilka se rozhodla odložit dodávky, zatímco budou vyměněny elektronické součástky podezřelé z porušení zákona, uvedl outlet s odvoláním na lidi obeznámené s touto problematikou. Podle outletu může proces trvat až do konce března kvůli počtu zapojených vozidel. (Press United)

Vystudovat vysokou školu za rok? Ministr navrhuje revoluční krok ve vzdělávání
Podle plánů ministra by odborné zaměření mohli někteří žáci získat až na univerzitě. Aby bylo vysokoškolské vzdělání přístupnější a mohlo rychleji reagovat na trh práce, tak Bek navrhuje, aby lidé mohli vystudovat i za jeden až dva roky. Dnes je nejnižší program na vysoké škole bakalářský a trvá tři roky. Bek se chce tímto krokem přiblížit tomu, co už funguje v zahraničí. (Hospodářské noviny)

Velká blamáž: Dezinformace, misinformace a malinformace
Kampaň o dezinformacích není nic jiného než skryté prosazování monopolu jedné pravdy. Zakazuje se jistým způsobem myslet, mluvit a psát. (Blogosvět)

Navalný zemřel ve věznici na Sibiři
Vězněný představitel ruské opozice Alexej Navalnyj zemřel v pátek 16. 2. informovala v pátek odpoledne vězeňská služba Jamalo-něnecké oblasti, kde si odpykával trest. Sedmačtyřicetiletý Navalnyj se po vycházce začal cítit špatně a podle prohlášení ztratil vědomí. Ruská média uvedla, že lékaři konstatovali smrt Navalného po 14. hodině místního času. Zpočátku byl umístěn do zařízení s vysokou ostrahou ve Vladimirské oblasti. V roce 2023 byl odsouzen k 19 letům "zvláštního režimu" za "extremismus". Koncem loňského roku byl převezen do kolonie "Polární vlk" v Jamalo-Neněcku, která se nachází 40 km za polárním kruhem. (RT)

Sora - AI převod textu do videa
Učíme umělou inteligenci chápat a simulovat fyzický svět v pohybu s cílem trénovat modely, které lidem pomohou řešit problémy vyžadující interakci s reálným světem. Představujeme Soru, náš model pro převod textu na video. Sora dokáže generovat až minutová videa při zachování vizuální kvality a dodržení pokynů uživatele. (Open AI)

Tucker Carlson se projel v moskevském metru

Pokud z NY metra vyjdete živí a zdraví, tak přejme Praze podobné zážitky. Amerika náš vzor! (Telegram)

Počty zemřelých v Česku ke konci roku 2023 vykazují nadprůměrné hodnoty - z údajů zveřejněných ČSÚ vyplývá, že v prosinci v průměru zemřelo téměř o 10 % lidí více než před covidem
Český statistický úřad ke dni 9. 2. zveřejnil údaje o počtu zemřelých v 52. týdnu loňského roku, za prosinec loňského roku statistika uvádí 10 696 zemřelých, z čehož vyplývá lehce zvýšená tendence úmrtnosti na území České republiky. (Kurzy.cz)