Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

O amerikanismu (Karel Čapek)
V Evropě až dosud vznikají věci pomalu; možná že americký krejčí ušije tři kabáty, zatímco náš krejčí ušije jeden; stejně je možno, že americký krejčí vydělá třikrát tolik co náš; ale táži se, stráví-li také třikrát větší porci života, je-li třikrát tak silně zamilován jako náš krejčovský tovaryš, píská-li si při práci třikrát tolik písniček a má-li třikrát tolik dětí. (Moje čítanka)

Karel Čapek stotřicetiletý? Dobrý vtip
Mám psát o Čapkových méně známých dílech, v nichž se dá najít, že i on byl mystik (jako jsou Boží muka či Továrna na absolutno), a o řadě jeho známějších děl, u nichž jsme za těch 81 let od jeho smrti už mnohokrát zjistili, že byl vizionář s pohledem daleko dopředu (z nich je pro dnešek podle mě jasně nejaktuálnější jeho Válka s mloky, v níž civilizace s vražednými mloky, které si sama vytvořila, „bojuje“ tím, že jim dodává potraviny a zbraně, dokud mloci nedorazí až „do Vltavy k Národnímu divadlu“…)? (Kulturní noviny)

Ukrajinský fašista a Hitlerův profesionální agent Stepan Bandera
V těchto dnech byly zveřejněny odtajněné dokumenty CIA věnované Banderovi a ukrajinským stoupencům Hitlera. Jeden z dokumentů byl prostě úžasný. V něm přímo v prvním odstavci charakterizují Banderu jako ukrajinského fašistu a profesionálního agenta Hitlera... Za pouhých 5 týdnů existence Banderovy "vlády" bylo zlikvidováno 5 tisíc Ukrajinců, 15 tisíc Židů a několik tisíc Poláků, uvádí se ve zprávě. (ColonelCassad)

Samoživitelky v pasti systému, který je sráží na dno
Zjišťuji, že od půlky října až do dnešního dne nedostala těhotná matka od státu ani korunu, přestože Úřad práce navštívila již mnohokrát. Úřednice musejí vědět, že je bez příjmu. Musejí vědět, že má doma dvě malé děti. Musejí vědět, že kvůli rizikovému těhotenství nesmí pracovat. Žádné rady, jak situaci řešit, se jí nedostalo. Naopak. Úřednice podmiňují pomoc zcela nesmyslnými požadavky, které nemají oporu v zákoně. (A2larm)

Konec nezávislého internetu: Prodej domény .org
Veřejné demonstrace se konaly v pátek ráno před kancelářemi Internet Corporation (ICANN) v Los Angeles pro přiřazená jména a čísla IP adres. Demonstranti požadovali zastavení prodeje registru domén .org soukromé společnosti Ethos Capital za 1,135 mld. USD. (WSWS)

Jak vznikají odborníci
V článku Jana Odstrčilová, označená za odbornici, tvrdí... Pro Národní institut pro další vzdělávání pracuje dva roky a 10 měsíců, před tím byla v neziskovce Člověk v tísni (2 roky a 2 měsíce), ještě před tím v České radě pro šetrné budovy, v Českém rozhlase a v PR firmě Lehmann and Weiss Consulting. Studovala humanitní enviromentalistiku v Brně a angažovala se v Okrašlovacím spolku. Nikdy pedagogiku nestudovala, nikdy ve škole nepracovala. Dělat z ní odbornici na vzdělání, která radí, co a jak ve školství, je opravdu děsivé. (Zvědavec)

České exekuce (i) ve švýcarském rozhlase
Redaktor Kulturních novin, někdejší sociální pracovník Tomáš Koloc, který se věnuje tématu chudoby a sociálních krizí způsobených bezprecedentním českým exekučním zákonem 120/2001 Sb., o němž kromě svých textů v Kulturních novinách referoval i zde a zde – v dvojdílném rozhovoru pro deník Hlídací pes, či v rozhovoru pro Rádio Proglas, byl jedním ze tří oslovených, kteří měli 9. ledna příležitost tento problém představit v krátkém šestiminutovém pořadu i německy mluvícím posluchačům ve švýcarském státním rozhlase SRF. (Kulturní noviny)

Googlením ještě nikdo nezmoudřel
Dnešní mladá generace ovšem není ve své manipulovatelnosti nikterak výjimečná. Především totalitní režimy si toho byly vždy moc dobře vědomy a také toho patřičně zneužívaly. Proto také vznikl Hitlerjugend (Hitlerova mládež) a nikoliv Hitlerpensionäre (Hitlerovi penzisté). Zfanatizovaní modrokošiláci rozorávající v 50. letech meze se zase nerekrutovali z vejminkářů, ale byli to mládežníci z řad dělníků a rolníků. A při kulturní revoluci v Číně vedoucí k ještě totalitnější totalitě také nedělali tu nejšpinavější práci zasloužilí soudruzi, ale výhradně mladí lidé s vymytými mozky. Manipulace mladých je tak jednou ze zbraní autoritářských a totalitních režimů a nepřinesla nikdy nic dobrého. Člověk se proto logicky ptá, jestli neklepe nějaké nepěkné období dějin na dveře i nyní. (Blog Kateřiny Lhotské na iDnes.cz)

Experti OSN požadují prozkoumat údajný hack šéfa Amazonu Bezose
Šéf Amazonu Bezos měl hacknutý mobil. Došlo k tomu tak, že otevřel zprávu na WhatsUp, která mu přišla z mobilu saúdského korunního prince. Použitý hackovací software zvaný Pegasus vytvořila izraelská firma NSO a prodala jej nejen Saúdům. (Reuters)

Česko se v Indexu vnímání korupce 2019 propadlo o šest pozic. Potvrzuje se tak negativní trend privatizace veřejného zájmu
Mezinárodní sekretariát Transparency International (TI) dnes zveřejnil globální „Index vnímání korupce“ za rok 2019 (Corruption Perceptions Index – CPI). Česká republika se propadla o 3 body na celkových 56 bodů ze 100 možných (ze 38. místa na 44. příčku, o kterou se dělí s Kostarikou, Gruzií a Lotyšskem). Průměr Evropské unie (64 bodů) nám stále více uniká, nyní už o propastných osm bodů. (Transparency International)