Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Bolívie: Nová vláda začíná s výprodejem země
Privatizace má být součástí snahy odstranit Moralesův „diktátorský“ režim. Ve hře jsou také velké zásoby lithia. (!argument)

Jaderná elektrárna v Zwentendorfu: Příběh síly veřejného mínění v demokratické zemi (10. část, dokončení)
Výročí referenda je vítaným podnětem zavzpomínat, jak těžce, s jak velkou osobní statečností, jemným humorem a dodnes platnými vědeckými argumenty si těsná většina vybojovala historické vystoupení Rakouska z tohoto "posledního a nejjedovatějšího výkvětu" bezmyšlenkovitého šílenství neustálého ekonomického růstu. (Kulturní noviny)

Vandalové o Vánocích pomalovali unikátní německý pomník v Jizerkách hákovými kříži
Hákové kříže kdosi namaloval během Vánoc na unikátní pomník ve tvaru Železného kříže u jizerské rozhledny Štěpánka. Pietní místo sloužilo zdejším německým obyvatelům, kteří tam chodívali vzdávat hold svým blízkým, kteří padli ve 2. světové válce. Po skončení bojů Češi několikatunový kolos shodili z kopce. Na původní místo se dostal opět v roce 2011. (Novinky.cz)

Jméno, fotka, adresa. Sněmovna znovu projedná zákon o drahách, který zavádí evidenci cestujících
Jeden elektronický nákup jízdenky na vlak a dráhy budou rok evidovat jméno, fotku, datum narození a adresu cestujícího. Se zřízením databáze počítá novela drážního zákona, o kterém budou znovu rozhodovat poslanci. Senátoři novelu odmítli, mají obavy o soukromí lidí. Ministerstvo dopravy ale tvrdí, že díky evidenci údajů bude cestování pohodlnější. (iRozhlas)

Novotný je pošuk, na ČT24 bych se vy****. Pochvala Putinovi
Legendární Jiří Holík drtil Rusy na ledě, ale „kavárnu“ vypráskal. A pak začal o Milionu chvilek... (Parlamentní listy)

Jak spáchat válečné zločiny - a vyváznout bez trestu
Americký prezident Donald Trump uvedl na Twitteru, že propustil ministra námořních sil. Hlavním důvodem je to, že ministr nedodržel Trumpovo nařízení ohledně Edwarda Gallaghera, člena elitní jednotky amerického námořnictva. Trump chtěl, aby Gallagherovi ponechali jeho hodnost u speciálních jednotek SEAL. (ICH via Zvědavec)

Jsme prý ve válce...
Ta nynější hysterická protiruská kampaň, která z Ruska dělá jakousi "říši zla", srovnatelnou snad se stalinismem, mě hluboce znepokojuje. (Blog Václava Hořejšího na Aktuálně.cz)

Zemřela herečka, spisovatelka a politička Taťana Fischerová, bylo jí 72 let
Herečka Táňa Fischerová proslula svým křehkým a oduševnělým projevem a vedle herectví se řadu let věnovala také charitě a politické činnosti. (iDnes)

Dvacítka nejčtenějších
Dvacet nejčtenějších textů z Kulturních novin. Ročník 2019 tvoří svébytné zrcadlo doby i nás samotných. (Kulturní noviny)

„Všechno je jinak.“ Profesor Keller posílá výzvu těm, kteří chodí na demonstrace „chvilkařů“
Při bilancování roku profesor poukazuje na zásadní změnu směřování Evropské unie a přidává i jméno politika, který by si zasloužil titul osobnost roku. Zamýšlí se také nad kolapsem českého penzijního systému. (Parlamentní listy)