Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Jan Keller: Společnost věčného mládíVše nasvědčuje tomu, že současná společnost zároveň pěstuje kult mládí, a zároveň mladou generaci odepisuje. (!argument)

13. 12. 2019 - Svět při páteční ranní kávičce Terezy Spencerové aneb Informační doplněk k hlavnímu proudu
EU bude do roku 2050 klimaticky neutrální, odhlasovala si EU... Poláci s uhlím dostali výjimku a ČR s Maďarskem si prosadily zmínku o jaderné energii jako součásti energetického mixu… a jak odhlasovali, tak se jistě i stane… (Nová republika)

Evropská unie bude do roku 2050 uhlíkově neutrální!
Andrej Babiš tentokrát zásadní dohodu na ochranu klimatu podpořil! (Outsidermedia)

V Británii volby nedopadly. Co fčil?
Hřejivé paprsky láskyplného EU sluníčka a zbožná EU přání se v Británii srazily s realitou. Bude zajímavé sledovat, co se nyní bude dít. (Zvědavec)

Zmrtvýchvstávání
Fejeton o tom, že žádný mrtvý nevstává z hrobu sám. (Kulturní noviny)

Levice v Rusku a Evropa. O čem bylo letošní Ruské sociální fórum?
Jednalo se o marxisty, trockisty, lidi se spíše neomarxistickým přístupem, demokratické socialisty, enviromentální aktivisty, ekosocialisty, levicové aktivisty blízké sociálnědemokratickému přístupu, anarchisty a celou řadu dalších. Byli zde ale také aktivisté pracující v dělnických kolektivech a bojující za práva pracujících jak ve státně vlastněných firmách, tak v soukromém sektoru, nebo aktivisté pomáhající důchodcům se sociálními problémy. (!argument)

Pentagon je znepokojen: 46 procent americké armády považuje Rusko za spojence
Jak se ukázalo, 46 % respondentů americké armády a jejich rodin nepovažuje Rusko za nepřítele, ale naopak, je přesvědčeno, že Rusko je spojencem Spojených států. 53 % respondentů pak považuje Ruskou federaci za nepřítele Ameriky. Zároveň se uvádí, že 46 %, kteří označili Ruskou federaci za spojence Spojených států, je rekordní hodnotou za posledních 10 let. (Armyweb.cz)

Jsou umělci svědomím společnosti?
Přerovský exekutor a sběratel umění Robert Runták otevřel nové umělecké centrum v Olomouci. (Kulturní noviny)

Bambusové umění menšiny Miao
Jsem zakladatelkou firmy bambusového umění Qianshou, která vznikla v roce 2012. Naše bambusové umění není jen kulturní dědictví, ale může pomoci zmírnit chudobu. Přispívá také k revitalizaci naší vesnice. Naučila jsem nejméně dva tisíce vesničanů z různých obcí v oblasti Chishui bambusovým dovednostem. Zhruba 80 procent mých zaměstnanců jsou místní ženy, které zůstaly doma. Získaly stabilní příjem a cítí se být hodnotnější. (Literární noviny)

Bertold Brecht: Pět obtíží při psaní pravdy
Kdo dnes chce bojovat proti lži a nevědomosti a psát pravdu, musí překonat přinejmenším pět obtíží. Musí mít odvahu psát pravdu, přestože se všude potlačuje; musí mít moudrost rozpoznat pravdu, přestože se všude zastírá; musí zvládnout umění ozřejmit, že pravda je zbraň; musí mít soudnost vybrat si ty, v jejichž rukou bude účinná; musí si osvojit lstivost, jak ji mezi těmito lidmi rozšiřovat. (Sdružení pro levicovou teorii)