Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Školy hrozí stávkou. S novými rozpočty nemají na platy
Ministerstvo školství v týdnu rozepsalo školám prostředky pro rok 2024, a to včetně navýšení, které vláda na návrh ministra Mikuláše Beka (STAN) schválila před dvěma týdny. Pedagogická komora upozorňuje na hrozbu stávky. (První zprávy)

Obklíčení Avdějevky prakticky dokončeno
Rusové těžkým bombardováním a útokem v městské zástavbě prakticky rozřezali město na dvě části a zamezili zásobování dolní části, kde jsou hlavní jednotky Ukrajinců. V dalším útoku prolomili obranu směrem na Časov Jar. (Telegram)

Německá satira: Baerbocková u Putina

Ona má bohužel intelektuální úroveň Lipavského, sorry jako... (Youtube)

Vstup nové německé levicové strany otřásá zemí
Podle průzkumů by nová strana Bündnis Sahra Wagenknecht mohla získat 14 % hlasů, což by byl trojnásobek podílu Die Linke a BSW by se stala třetí největší stranou ve Spolkovém sněmu. (Globetrotter via Disput)

Emmanuel Todd: "La défaite de l'Occident" (Gallimard)

Název knihy je radikální: "Porážka Západu". Téma spojuje Ameriku a Evropu a je založeno na zmizení protestantské matrice v USA, pracovité a morálně strukturované. Tento náboženský étos ustupuje nové formě nihilismu, kde se neobjevuje žádná strukturující víra. Tento vývoj je třeba analyzovat a znát, abychom pochopili typ člověka, kterého produkuje unavený Západ. (Agoravox)

Novináři mainstreamu považují protesty v jiných evropských zemích za virus, před kterým musí domácí publikum ochránit
...Ústavní soud úplně přikryl porušení zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny vládní většinou tím, že protizákonné jednání vládní většiny nemá právní rozměr. A tím podle Koudelky ignoruje ústavní příkaz, že státní moc lze vykonávat jen takovým způsobem. A to je, řekl bych, věc zcela zásadní, v té věci. V minulosti také rušil Ústavní soud přijaté zákony, pokud byl porušen jednací řád parlamentu. Takže, dá se říct, že když už toto neplatí, tak do budoucna můžeme počítat s tím, že to bude jakýsi pomocník, orgán vlády. No a, jak říkám, nejen občan, ale ani právníci se s tím asi snadno nesmíří. (Radio Universum)

Disident Aj Wej-wej, žijící na Západě: Nyní se tady cítím jako v Maově Číně
V nedávném rozhovoru on, který od roku 2019 žije v Anglii, vysvětlil, že se nyní cítí jako v Maově Číně – jen ten útlak je ještě směšnější. Pravda se již nesmí mluvit na univerzitách, v médiích a v politice. Každý, kdo má jiný názor, bude „zničen“. Profesoři by byli vyhozeni, pokud by dokonce vyjádřili své názory v soukromých rozhovorech. (První zprávy)

My, zemědělci
Přátelé, oficiální plakáty a letáky k zemědělskému protestu vyšly ve středu v 18.00, ale koordinátoři už byli od rána zahlceni telefonáty. V předchozích dnech unikly některé pracovní verze na web a od té doby drnčí telefony takřka nepřetržitě. Naštvanost mezi zemědělci je prostě obrovská a teď už je jedno, že ministerstvo zemědělství vysílá signály, že se s nimi dá mluvit. Předchozí dva roky jakékoliv námitky ignorovali a jeli si svoje evropské hodnoty, až se prostě ucho utrhlo. (Nová republika)

A je to tu: Rozhovor Tuckera Carlsona s ruským prezidentom Vladimirom Putinom
Ruský prezident Vladimir Putin sa v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom neubránil obsiahlemu exkurzu do histórie a odovzdal mu zložku s archívnymi dokumentmi – listami Bohdana Chmelnického do Moskvy, ktorými žiadal cára, aby prijal kozákov za svojich poddaných. Tucker Carlson sa pokúsil namietať, že to sotva súvisí s udalosťami spred dvoch rokov, na čo ruský prezident odpovedal, že ak majú viesť seriózny rozhovor a nie novinársku show tak je to nevyhnutné. (hlavnespravy.sk)

Necenzurujeme, pouze omezujeme dosah
V únoru 2022 nechala česká vláda v obavě z šíření dezinformací o ruské invazi na Ukrajinu zablokovat bezmála 30 webů. Stalo se tak bez jakéhokoli zákonného podkladu na pokyn vlády správcem národní domény CZ.NIC a komerčními poskytovateli internetu. Tento příběh není pouhou minulostí, ještě neskončil. Některé strany vládní koalice stále usilují o to, aby vznikla legislativa, která by podobné pokusy v budoucnu právně posvětila, a vláda mohla nechat vypínat weby bez obav ze soudního postihu. (SOSP)