Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Podmínky po propuštění rukojmích Hamásu v Izraeli
Za prvé: je zakázáno činit jakékoli prohlášení tisku, a to buď zadrženým, nebo jedním z jeho příbuzných. Za druhé: je zakázáno organizovat setkání nebo setkání s rodinou vězně. Za třetí: je zakázáno distribuovat sladkosti a oslavovat propuštění vězňů. Za čtvrté: pokuta v případě nedodržení podmínek ve výši 70 000 šekelů (18 000 eur). (Telegram)

PS. Podle bodů by mohl vzniknout falešný dojem, že Izrael lituje výměny rukojmích...

Regionální vůdce vyzývá Američany, aby se přestěhovali do Ruska
Američané by měli zvážit přesun do Ruské republiky Baškortostán, kde existuje šance využít lukrativních příležitostí, řekl regionální vůdce Andrej Nazarov. Baškortostánský premiér ve středu na mezinárodním obchodním týdnu v regionálním hlavním městě Ufě tvrdil, že "je zajímavější pracovat zde." Moderátor akce, americký rozhlasový moderátor Tim Kirby, již dříve vysvětlil, že práce v Rusku mu umožnila předsedat významným ekonomickým fórům, což je příležitost, kterou v USA neměl. Nazarov uvedl, že dříve bylo běžné slyšet o" americkém novináři ruského původu", ale nyní se stává typičtějším slyšet frázi "ruský novinář amerického původu". (RT News)

PS. Dříve se utíkalo na Západ, ale ten teď dělá kolem Ruska želenou oponu. Hradní PePa chystá své voliče na válku s Ruskem po prohrané Ukrajině, tak se začne utíkat na Východ. Asi 5 miliónů Ukrajinců to už pochopilo.

Čína se v loňském roce nejvíce podílela na výzkumu ve špičkových vědeckých časopisech
Podle databáze afiliací autorů Čína poprvé předstihla Spojené státy a stala se největším přispěvatelem k výzkumným článkům publikovaným ve špičkových vědeckých časopisech v loňském roce. Podle předběžných údajů, které zveřejnil časopis Nature, Čína v roce 2022 také poprvé vystřídala USA na prvním místě v příspěvcích do věd o Zemi a životním prostředí, ačkoli ve vědách o živé přírodě předtím zaostávala. (scmp.com)

Situace na Ukrajině 23. 11. 2023

Pohyby na frontové linii jsou minimální, ale Rusové velmi pomalu, ale jistě, postupují na celé šířce fronty. Ukrajina nedostala od USA jednu měsíční várku munice, ta teď padá na Gazu. Ztráty na frontě jdou každý den do stovek mrtvých. Do první linie už rukují ženy, nezletilí a muži nad 50 let. Převaha ruské palby na frontě je 1:10, v první linii je to masakr. (rybar.ru)

Armáda již znala skutečné velitelství Hamásu, zatímco lhala o nemocnici al-Šifá
Zatímco hlásali celému světu, že velitelství Hamásu je pod nemocnicí al-Šifá, IDF již našla skutečné velitelské centrum vzdálené 8,5 km, uvádí Gareth Porter. Ačkoli korporátní zpravodajská média dala jasně najevo, že neberou tvrzení Izraelských obranných sil (IDF), že nemocnice al-Šifá byla zástěrkou pro velitelské a kontrolní středisko Hamásu a zbrojnici zbraní, Západní média nedokázala hlásit mnohem horší věc. Když zahájily svou propagandistickou kampaň o al-Šifá, IDF a izraelská vláda již v té době věděly, že Hamás tam nemá žádné vojenské velitelské a kontrolní zařízení. Už se našel velitelský komplex 8,5 kilometrů daleko. (Consortium news)

PS. Tam je jasný záměr genocidy, protože sionisté (pozor, část ortodoxních Židů v Izraeli jde s Palestinci!) bombardovali dvě hlavní nemocnice v Gaze plné pacientů. A teď zničili dvě hlavní školy plné uprchlíků. Zničení al-Šifá (nemocnice je starší než stát Izrael, založena 1946) bylo naplánováno dopředu, protože armáda věděla, že tam podzemní bunkr najde. Postavili ho tam sami v roce 1983.

Hamas a Izrael podepsali čtyřdenní příměří
Příměří začne v pátek 24. listopadu 2023 v 07:00 a obě strany ukončí veškeré vojenské akce po dobu trvání dohody. Izraelská letadla nebudou létat jižně od Gazy. Lety do severní Gazy budou pozastaveny na 6 hodin denně od 10:00 do 16:00. 200 nákladních vozidel s pomocí a zdravotnickým materiálem a 4 nákladní automobily s topným olejem a plynem denně vstoupí do všech částí Pásma Gazy. Poměr výměny vězňů: za jednoho Izraelce budou propuštěni 3 palestinští vězni, někteří jsou věznění už 40 let. Do 4 dnů bude propuštěno 50 Izraelců, včetně žen a dětí mladších 19 let. Do všech oblastí Pásma Gazy bude denně dodáno 200 záchranných nákladních vozidel a zdravotnického materiálu. Do všech oblastí Gazy budou denně dodávány 4 nákladní automobily s palivem a plynem na vaření. (Telegram)

PS. Gaza mizí před očima, ale jde o částečné vítězství Hamásu. Netanjáhu chtěl likvidaci Gazy, o žádném příměří se nemělo jednat. Jenže ztráty armády jsou moc velké a roste opozice vůči vládě s tím, že nechala zabít rukojmí vlastní armádou.

Exxon financuje Spor Guyany o Essequibo v ICJ
V roce 2017 tehdejší ministr přírodních zdrojů Trotman poprvé připustil, že Exxon dal Guyaně peníze na pokrytí nákladů na územní spor. "Kdokoli má oči, přečtěte si toto: bývalí představitelé Guyany přijímají a přiznávají médiím, že společnost Exxon účinně financovala výdaje právního týmu Guyany u Mezinárodního soudního dvora," napsal na sociální síti X. "Americká ropná nadnárodní společnost je v čele nové akce Guyany, která se snaží zbavit nás území Essequibo. Jdou po naší ropě a přírodních zdrojích a hodlají tak učinit prostřednictvím nového soudního podvodu," dodal. (telesurenglish.net)

Bývalí ukrajinští váleční zajatci nastoupili do boje proti ukrajinským ozbrojeným silám
První skupina ruského praporu pojmenovaná po Bogdanu Chmelnickém, vytvořená z bývalých válečných zajatců ozbrojených sil Ukrajiny (AFU), se přesunula do první linie, aby se účastnila nepřátelských akcí proti ukrajinským ozbrojeným silám. Informoval o tom Viktor Kiričanský s volací značkou Kirik, člen bojové jednotky "Kaskáda". Kiričanský sdělil, že jednotka má dobrou bojovou morálku a všichni její členové se vědomě rozhodli bojovat na straně ruských vojsk. (Aviapro)

Jak se nakupuje v USA

V USA se množí bleskové přepady obchodů na tento způsob, jde o obchod Nike v Los Angeles. (Twitter)

Severní Korea oznámila, že její průzkumný satelit byl úspěšně vypuštěn
Severní Korea úspěšně vynesla na oběžnou dráhu svůj první průzkumný satelit, informovala v úterý Korejská ústřední tisková agentura (KCNA). Uvedla, že družice byla vypuštěna z kosmodromu Sohae ve 22:42 a na oběžnou dráhu se dostala ve 22:54. (TASS)