Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Medveděv řekl, že USA měly zájem o vývoz afghánského heroinu do Ruska
Ruský politik se odvolává na průzkum o afghánském opiu do roku 2023, který počátkem tohoto měsíce zveřejnil Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC). Podle něj produkce opia v Afghánistánu zaznamenala 95% pokles, a to z 6 200 tun vyrobených v roce 2022 na 333 tun v roce 2023. "Za necelý rok Tálibán, ať už si o tom myslíme cokoli, dokázal to, co se koalici NATO pod vedením USA, která údajně bojovala proti terorismu v zemi, nepodařilo za 20 let. Tak to dopadá, když z regionu odejdou ti, kteří měli ve skutečnosti zájem na vývozu heroinu do Ruska a dalších zemí," napsal Medveděv na svém kanálu Telegram. (TASS)

PS. Taliban za jeden rok zlikvidoval produkci heroinu stejne jako to udělal během předchozí vlády do 2001.

Ekonomický pád do propasti
Počáteční náklady Tel Avivu na válku v Gaze činí 51 miliard dolarů, což je asi 10 % izraelského HDP. Již více než měsíc po odvetné operaci Hamásu má válka v Gaze ničivý dopad na izraelskou obchodní činnost a stovky společností se ocitly na pokraji bankrotu. Izraelské ministerstvo práce uvádí, že přibližně 765 000 Izraelců, což představuje 18 % pracovní síly - nepracuje. Byli povoláni do záložní služby k boji proti palestinskému odporu v pásmu Gazy. (Teheran times)

Kvůli rozsáhlým ztrátám začala izraelská armáda brát tanky určené do šrotu
Izraelská média informují o nečekaném rozhodnutí armády zavést do boje tanky, které měly být původně odeslány k recyklaci. Tento krok je podle izraelských informačních zdrojů způsoben potřebou posílit ozbrojené síly na frontových liniích. Jak však poznamenávají odborníci, není to způsobeno pokusy o posílení izraelských sil, ale rozsáhlými ztrátami obrněných vozidel. Hamás, Hizballáh a arabská média tvrdí, že ztráty pouze mezi tanky IDF dosáhly 70 kusů, zatímco zatímco celkové ztráty obrněných vozidel izraelské armády během měsíce války jsou asi 200 vozidel. (Aviapro)

PS. Pentagon přestal publikovat čísla o dovozu zbraní do Izraele, nechce být obviněn z válečných zločinů.

Pensylvánské hlasovací stroje přehazují hlasy v rozhodujících volbách u Nejvyššího soudu
Volební úřad okresu Northampton v Pensylvánii hlásí, že u mnoha voličů, kteří hlasovali v souboji o post soudce Nejvyššího soudu státu Northampton, byly nesprávně zaznamenány hlasy. Podle tiskové zprávy se při volbě "ano" nebo "ne" pro jednoho ze dvou kandidátů na setrvání v Nejvyšším soudu zaznamenával na papírovém hlasovacím lístku a v hlasovacím zařízení hlas pro protikandidáta. Pracovníci několika volebních místností vypnuli stroje, kterých se chyba týkala, a nechali voliče použít papírové hlasovací lístky. Šéf okresu Northampton uvedl: "Jsem naštvaný na lidi z volebního úřadu a na společnost ES&S," čímž měl na mysli společnost, která stojí za univerzálním hlasovacím systémem ExpressVote XL. (Infowars)

PS. U nás budou patřit hlasovací automaty nikoliv privátním firmám, ale pirátům a spol. aby k takovým situacím nedocházelo.

Boje v Gaze 6. listopadu 2023

Začalo vojenské rozdělení Gazy na 3 části a postupné dobývání městské zástavby v jednotlivých blocích. Podle filmů Hamásu jsou ztráty obrněnců celkem vysoké, nejsou schopny odolat speciálně upraveným RPG na tanky střílené zblízka. Začaly útoky na US-základny v Sýrii a Iráku. (rybar.ru)

USA pozvaly Rusko a další ekonomiky APEC na Summit v San Francisku
USA hostí summit asijsko-pacifické hospodářské spolupráce v San Francisku v Kalifornii mezi 11. a 17. listopadem. USA pozvaly všechny členy asijsko-pacifické hospodářské spolupráce (APEC), včetně Ruska, řekl vysoký představitel APEC Matt Murray. "Myslím, že jsme byli po celý rok velmi důslední a bylo nám jasné, že účast v APEC bude v souladu s americkými zákony a předpisy. Pracujeme na odpovídající účasti všech členských ekonomik APEC," řekl Murray v pondělí. V otázce, že USA pošlou Rusku formální pozvání, Murray zdůraznil závazek, který Washington učinil, když nabídl hostit Summit APEC. (Sputnik)

PS. USA zve Rusko na ekonomická setkání a EU jede v sankcích. Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi.

Blinkenovo ponížení
Americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil čtyřdenní výlet na Blízký východ, kde ho veřejně odmítl Izrael, Egypt a Jordánsko a protestovalo Turecko. Blinken dorazí zpět do Spojených států, kde statisíce Američanů, včetně mnoha voličů Demokratické strany, v ulicích odmítají Bidenovu administrativu za její roli v genocidě. Vrací se na ministerstvo zahraničí, kde jeden úředník rezignoval na bezpodmínečnou podporu administrativy pro Izrael, a druhý zaměstnanec oddělení obvinil Joe Bidena na sociálních médiích z "spoluúčasti na genocidě.” (Consortium news)

Slovná prestrelka medzi ministrom a moderátorkou. Taraba: “Môžme to hneď teraz vypnúť!”
Tomáš Taraba vysvetľoval, že odkanalizovanie 1600 obcí, ktoré na Slovensku nemajú dosiaľ kanalizáciu, pokladá za omnoho vyššiu prioritu svojho rezortu, ako vynakladať milióny na ochranu sysľov alebo korytnačiek. 13 miliónov euro pre mimovládne organizácie, pričom pri mnohých projektoch má ísť drvivá väčšina peňazí na mzdové náklady, nový minister odmietol podpisovať. Projekty environmentálnych mimovládok zároveň pokladá za finančne nadhodnotené. (hlavnespravy.sk)

PS. Neziskovky mohou vzít lopatu do teplých a jít kopat s Romy: socializace + kanalizace.

Deset miliard šekelů týdně: astronomické náklady izraelské války v Gaze
Astronomické náklady izraelské války proti Gaze činí deset miliard šekelů (2,3 miliardy EUR) týdně, informovala izraelská média. Kolosální vojenské výdaje, 260 000 vysídlených pracovníků, 360 000 záložníků mobilizovaných, zasažená odvětví obchodu a cestovního ruchu... Podle amerického ministerstva financí byl také snížen izraelský HDP o deset miliard šekelů. Různé programy na podporu osadníků stály pět miliard šekelů, zatímco kompenzace pro evakuované ze severu a jihu bude stát 1,3 miliardy šekelů měsíčně. (al Manar)

PS. Protože začala další proxy-válka na Blízkém východě, Západ bude mít na krku živení další Ukrajiny.

Jemenci se těší na příchod flotily USA
V rozhovoru pro Al-Mayadeen TV, vysoce postavený člen politického křídla hnutí Ansar Alláh v Jemenu, Mohammed al-Buhaiti řekl: "Když jsme se dozvěděli, že se USA rozhodly vyslat svou flotilu k jemenským břehům, byli jsme štěstím bez sebe". Al-Buhaiti zdůraznil, že Jemenci se amerických hrozeb nebojí a potvrdil jejich záměr pokračovat ve vojenských operacích proti Izraeli. "Americké hrozby nás neznepokojují, pokračujeme ve vojenských operacích proti sionistickému státu," řekl v rozhovoru. Vyjádřil přesvědčení, že přiblížení amerických námořních sil dává Jemenu příležitost k protiútoku. "Máme radost, když se americké flotily přiblíží k našim břehům, protože je budeme moci zasáhnout." (Aviapro)

PS. Jak málo stačí někomu ke štěstí...