Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Bayer má zaplatit Američanovi v přepočtu čtyři miliardy korun. Herbicid Roundup mu měl způsobit rakovinu
Bayer, který v roce 2018 koupil výrobce tohoto glyfosátu, firmu Monsanto, čelí ve Spojených státech desítkám tisíc podobných žalob. V některých případech musí platit odškodné, v jiných je společnost úspěšná. řada sporů stále běží, ačkoliv se Bayer snažil před dvěma lety co nejvíce sporů urovnat a na odškodné vyhradil miliardy dolarů. Tehdy se dohodl s třicítkou advokátních kanceláří, které jménem svých klientů dohromady na Bayer podaly asi 125 tisíc žalob. Přesto ještě zhruba 40 tisíc žalob běží. (Hospodářské noviny)

Stovky svědectví a celkem 400 000 případů. Španělsko vydalo zprávu o zneužívání dětí církví
Obětí zneužívání duchovními katolické církve se ve Španělsku stalo na 400 tisíc dětí. Rozsáhlou zprávu předložil v parlamentu španělský ombudsman, jedná se o první takový dokument v zemi. Představitelé církve chtějí zprávu řešit v pondělí na mimořádném jednání biskupské konference. „Veřejnost si myslí, že by odškodné měla uhradit církev, ne daňoví poplatníci,“ popsala pro Radiožurnál Ľubica Zlochová, spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku. (iRozhlas)

40 informátorů FBI a pak nic? Poslali to do autu? Hodně vážné podezření okolo Bidena
Za „dopisovou bombu“ označují americká média text, který napsal senátor Chuck Grassley v souvislosti s vyšetřováním trestné činnosti otce a syna Bidenových na Ukrajině. FBI podle senátora obdržela informace o této trestné činnosti od více než 40 informátorů, ale vyšetřování bylo mařeno, uvedl senátor v dopise generálnímu prokurátorovi Merricku Garlandovi. Zmiňována je i korupce amerického prezidenta Joe Bidena. Snahu o zdržování či ututlání vyšetřování potvrzují i další významní američtí politici a právníci. (Parlamentní listy)

Lhali nám”. Tajná část smlouvy s Pfizerem odhalena
Zveřejněna tajná dohoda o nákupu vakcín, kterou Evropská komise podepsala se společností Pfizer. Strana 48, odstavec 4: Neznámá účinnost; neznámé nežádoucí účinky; neznámé dlouhodobé účinky. Řekli vám, že vakcína je bezpečná a účinná. Lhali vám. (ac24)

PS. Takže je třeba podat kolektivní žalobu na Brusel a nechat ten spolek zavřít. Navíc je vedení EK vyšetřováno kvůli úplatkům od Pfizeru.

Izrael bojuje vaši válku
Izrael je největší ochránce Evropy. Podporujte Izrael. Propagandistický klip. (Brighteon)

Vzácné kovy: Washington se obává dominantní role Číny
Čína je na cestě ovládnout mořské dno a jeho bohatství ve vzácných kovech podle deníku Washington Post. Uvedená publikace tvrdí, že Peking si klade za cíl kontrolovat zdroje nezbytné pro technologii nové generace, a to i jako součást nejsofistikovanějších zbraňových systémů. Podle zmíněného článku již ČLR vlastní pět z třiceti průzkumných licencí vydaných Mezinárodním úřadem pro mořské dno (ISA) se sídlem v Kingstonu na Jamajce. Jedná se o největší počet licencí v držení jedné země ze všech dotčených států. To vše s ohledem na zahájení hlubinné těžby již v roce 2025. A až k tomu dojde, Čína bude mít výhradní práva na těžbu 92 000 čtverečních mil mezinárodního mořského dna, o velikosti Velké Británie, nebo 17% celkové plochy, kterou ISA v současné době povoluje. (observateurcontinental.fr)

PS. Čína vede technologické války, na rozdíl od prohrávajícího imperiálního Západu.

Byla většina izraelských rukojmích oběťmi palby tanků přátelských IDF a vrtulníků Apache?
Tuval Escapa, člen bezpečnostního týmu kibucu Beeri, zřídil horkou linku pro koordinaci obyvatel kibuců a izraelské armády. Řekl Izraelským novinám Haaretz, že v momentech krize "polní velitelé činili obtížná rozhodnutí, včetně bombardování domů okupantů, aby eliminovali teroristy spolu s rukojmími.” Samostatná zpráva zveřejněná v Haaretzu poznamenala, že izraelská armáda byla "nucena požádat o letecký úder" proti svému zařízení v přechodu Erez do Gazy "s cílem odrazit teroristy", kteří nad ním převzali kontrolu. V té době byla tato základna plná důstojníků a vojáků z izraelské civilní správy. Izraelská žena jménem Yasmin Porat v rozhovoru pro Izraelský rozhlas potvrdila, že armáda "bezpochyby" zabila mnoho izraelských civilistů během přestřelek s ozbrojenci Hamásu od 7. října. (vtforeignpolicy.com)

PS. S teroristy se nevyjednává, teď to platí na obou stranách. Pokud vojáci USA fyzicky nastoupí do Gazy po tom prvním debaklu Izraelců s tanky v Gaze, tak pro Írán je to oficiálně překročení červené linie. A Hamás jedná v Moskvě, která dobře ví, že Izrael podporoval Kyjev. Západ bude mít na krku velkou proxy-válku, kterou poprvé sám nevyprovokoval.

Ruský fyzik odsouzen na 12 let za velezradu
Moskevský soud odsoudil fyzika, který pracoval na vývoji hyperzvukových technologií, na 12 let do trestanecké kolonie za velezradu, informoval v pátek nezávislý zpravodajský web Mediazona. Šestašedesátiletý Anatolij Gubanov je bývalým vedoucím oddělení aerodynamiky letadel a raket v moskevském Ústředním aerohydrodynamickém ústavu (TsAGI). Byl zadržen v prosinci 2020 a obviněn z předávání tajných materiálů pro vývoj hypersonických letadel kolegům z Nizozemska, s nimiž spolupracoval na projektu HEXAFLY-INT, prvním civilním hypersonickém letadle na světě. (themoscowtimes.com)

PS. Vědci chtějí publikovat, jinak se o nich neví. Problém je, USA jsou v hypersonických zbraních asi 10 let pozadu a loví každý drb z Ruska. Údajně 3 vědci byli obžalováni.

Fico ukázal Šimečkovi ako to bude vyzerať
Slovensko bude podporovať Ukrajinu a bude jej poskytovať všestrannú pomoc. Vyplýva to zo stanoviska SR k samitu EÚ, ktoré vo štvrtok schválil parlamentný výbor pre európske záležitosti. Na samite EÚ v Bruseli, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a piatok (27. 10.), ho bude tlmočiť premiér Robert Fico (Smer-SD). (Hlavné správy)

Kde je teď tvůj Mesiáš, Německo?
Tak Sahra Wagenknechtová nyní zakládá svou stranu. Konečně, podle mnoha lidí. Očekávání jsou velká. Příliš velká. Namísto pustit se do řešení problémů Německo opět čeká na spasitele. (Tichys Einblick via Disput)