Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Anya Parampilová: Korporátní převrat. Venezuela a konec amerického impéria
Po čtyřech letech zpravodajství a výzkumu v první linii Anya Parampilová z Grayzone odhaluje svou knihu Corporate Coup: Venezuela and the End of US Empire. Na základě čtyřleté původní vyšetřovací práce a rozhovorů s diplomaty z celého světa využívá korporátní převrat ve Venezuele k prozkoumání plánu Západu na moderní válku se změnou režimu: hybridní diplomatické útoky, ekonomický terorismus, skrytá destabilizační taktika a informační válka, kterou USA a jejich spojenci rozpoutají proti všem vládám, které nadále odolávají Washingtonskému konsensu. (Gray zone)

PS. Je to kuchařka o tom, jak Západ zavádí demokracii.

Čína poráží USA v žebříčku nejlepších světových vědeckých publikací
Počet "horkých článků" - těch, které se okamžitě dočkají uznání - publikovaných čínskými vědci se dostal na první místo celosvětového seznamu. Čína se také umístila na prvním místě v šesti hlavních oborech v žebříčku sledujícím mezinárodní citovanost vědeckých prací. (SCMP)

Vojenské zpravodajství, 21. 09. 2023
Šéf nákupů v Pentagonu, Bill Laplante, uvedl, že růst výroby 155 mm projektilů v USA bude rychlejší, než se dříve předpokládalo. Do roku 2025 dosáhne úrovně 100 tisíc měsíčně, místo 85 tisíc do roku 2028. Přitom do jara 2024 by to mělo být 57 tisíc měsíčně, nyní je to 28 tis. Ale jen Ukrajinci potřebují 6-7 tisíc střel 152/155 mm denně, tedy asi 200 tisíc měsíčně. I kdyby se v roce 2025 podařilo dosáhnout hranice 100 tisíc střel měsíčně v USA, problém ukrajinského muničního hladomoru to nevyřeší. NATO bude muset mimo jiné kompenzovat vlastní zásoby. Objem zásob dodaných Ukrajině, pokud se předpokládá zachování stávajícího tempa války, bude asi 6 milionů nábojů. NATO bude muset k dorovnání zásob potřebovat minimálně tři roky, aby naplnilo prázdné muniční sklady." (Voennaja kronika 21.09.2023)

PS. NATO nemá s čím bojovat. To, co má, hoří na frontě jako sirky. Zelenský plánuje v listopadu oficiálně zabalit tzv. protiofenzívu a o míru jednat nebudeme, když přece vyhráváme.

Ukradený izraelský tank nalezen na vrakovišti
Vyřazený hlavní bojový tank Merkava II nalezla izraelská policie na vrakovišti ve městě Nešer na severu Izraele poté, co byl nahlášen jako odcizený z výcvikové základny v této oblasti. Izraelské úřady oznámily, že pro podezření z účasti na krádeži tanku byli zatčeni dva podezřelí ve věku kolem 40 let. (overtdefense.com)

PS. Jsem sběrač kovů a vidím, že tam leží zbytečný tank. Přece tam nenechám takovou hromadu šrotu!

Neutěšený pohled Američanů na domácí politiku
Pouze 4 % dospělých Američanů tvrdí, že politický systém funguje velmi nebo velmi dobře; dalších 23 % tvrdí, že funguje spíše dobře. Přibližně šest z deseti (63 %) vyjadřuje nepříliš velkou nebo žádnou důvěru v budoucnost politického systému USA. (Pew research)

Polský vůdce skrytě pohrozil Ukrajině
Polský prezident Andrzej Duda prohlásil, že Kyjev by neměl zapomenout na klíčovou roli, kterou Polsko hraje v západní vojenské pomoci Ukrajině. Zahalená hrozba přišla poté, co Ukrajina zahájila právní kroky proti Varšavě kvůli polskému embargu na dovoz ukrajinského obilí. "Bylo by dobré, aby si Ukrajina pamatovala, že dostává pomoc od nás, a aby si pamatovala, že jsme také tranzitní zemí na Ukrajinu," řekl Duda novinářům na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku v úterý 19. 09. (RT News)

PS. Polsko má stejně roztodivné přátelství s Banderovci jako má prezident jedné malé kolonizované země se svým bývalým sovětským vojenským zaměstnavatelem. Poláci mají na povel prakticky všechny zahraniční žoldáky v první linii bojů a bez nich se fronta zhruba do týdne zhroutí.

Jan Hnízdil: Covidizmus nekončí, covidizmus trvá
Jak to, že profesor Prymula, profesor Chlíbek, profesor Dušek, profesor Konvalinka, profesor Hořejší, doc. Maďar, ministr Válek, Dr. Smejkal, Dr. Kubek… ještě nelezou kanály, nesypou si hlavu popelem, neomlouvají se lidem za zvěrstva, která napáchali? Jak to, že se nestydí? (AC24)

Íránské bezpilotní letouny se prodávají jak rohlíky, poptávka převyšuje výrobní kapacitu
Poptávka po íránských vojenských bezpilotních prostředcích převyšuje možnosti obranného sektoru je vyrábět, uvedl náčelník generálního štábu ozbrojených sil Mohammad Baqeri: "Náš obranný průmysl se nesmírně rozrostl. Dříve jsme museli dovážet nejjednodušší vybavení ze zahraničí, ale obranný průmysl naší země udělal obrovský pokrok. Kdysi jsme měli zakázáno cokoli souvisejícího s obranou nakupovat, ale dnes máme zakázáno cokoli prodávat. Dnes zákazníci našich bezpilotních letounů mnohonásobně převyšují naše výrobní kapacity a velké země světa se ohlížejí po našich zbraních." (Sputnik)

Našla se zmizelá stíhačka F-35
Trosky ze stíhačky F-35, která se ztratila od katapultování pilota nad Jižní Karolínou, byly nalezeny několik hodin poté, co armáda požádala veřejnost o pomoc s jejím nalezením. Vojenská základna Charleston požádala veřejnost, aby zavolala, pokud má "nějaké informace, které by mohly pomoci našim záchranným týmům najít F-35", který má hodnotu 80 milionů dolarů. Pilot se katapultoval a padákem bezpečně přistál do obytné oblasti v North Charleston v neděli 17. 09. odpoledne. Byl převezen do místní nemocnice, kde byl ve stabilizovaném stavu, uvedla majorka Melanie Salinasová. Jméno pilota nebylo zveřejněno. V pondělí odpoledne 18. 09. armáda uvedla, že trosky z letadla byly nalezeny. (Daily mail)

PS. Kvalita této stíhačky s 800 vážnými neodstraněnými závadami: za letu se vypne, vyhodí pilota, přestane fungovat detekce letadla a jako letadlo-fantom neletí předpokládaných 1800 km na autopilota, ale pouze 80 km a pak se zřítí. Ty předchozí vojenské fantomy USA a SSSR uletěly aspoň stovky kilometrů.

Důkazy naznačují, že ukrajinská raketa způsobila tragédii na trhu v Konstantinovce
K výbuchu na trhu pravděpodobně došlo v důsledku příletu protiletadlové rakety Buk od ukrajinských ozbrojených sil. Svědčí o tom data z kamer. Satelitní snímky potvrzují informaci, že ukrajinské ozbrojené síly provedly starty z okraje Družkovky. (...) Sledovací kamery zachytily okamžik, kdy několik lidí reagovalo na přiblížení rakety najednou. A všichni otočí hlavu jedním směrem, který ovládají ukrajinské jednotky.(NYT)

PS. To jsou věci, u nás zatím platí, že to udělali Rusové (15 mrtvých, 30 raněných). Naši borci musí ty fejky trochu svižněji upgradovat, NYT dává dobrý příklad. Hned za měsíc je jasno. Rozbor kamer navíc ukázal, že odlesk rakety byl vidět na střechách zaparkovaných aut.