Načítání...
 

Rusko čelí sankcím

2023 /06

Válka na Ukrajině je ve skutečnosti válkou za návrat Ruska do lůna západního impéria, kde má plnit svou zásadní roli surovinového živitele Západu. Zdá, že Rusům tento skvělý plán západních elit nějak nesedí.

Více než 90 procent společností zůstává v Rusku

Tyler Durden

Pouze 8,5 % všech společností ze zemí EU a G7 doopravdy opustilo Rusko. Zjistil to průzkum University of St. Gallen a Podnikatelské školy IMD v Laussanne.

Před vypuknutím války působilo v Rusku více než 2 400 poboček společností a 1 400 společností z EU a G7. Do konce listopadu loňského roku opustilo Rusko nebo tam prodalo svůj podnik pouze 120 společností. Z průzkumu vyplývá, že zprávy o masovém odchodu západních firem z Ruska byly poněkud přehnané. Podle belgického deníku Het Laatste Nieuws podniky ve skutečnosti odolávají výzvám vlád, médií a občanské společnosti. Společnosti zůstávají skeptické a zdráhají se opustit Rusko kvůli obavám ze ztráty svých podniků a zaměstnanců. Ty, které odešly, nakonec převedly aktiva do ruských rukou, a to i za jeden symbolický rubl nebo euro, jako tomu bylo v případě společností Renault a Nissan.


Japonsko nakupuje ropu z Ruska za cenu vyšší než nařízený strop 60 dolarů: Spojené státy mu to dovolily. Jaký je důvod?

Květa Pohlhammer Lauterbachová

Země G7 dobrovolně a vědomě provádějí politiku, která likviduje dolar. Jaký to má smysl?

Japonsko nakoupilo v prvních dvou měsících letošního roku z Ruska 748.000 barelů ropy za cenu kolem 70 dolarů. Je záhadou, jakými prostředky se podařilo Japoncům od USA tuto výjimku dostat, aby nebylo Japonsko odstřiženo od ruských energetických zdrojů, na kterých je značně závislé. A jiné řešení mu zablokoval jeho vlastní spojenec z G7, což je Kanada. Japonský premiér Fumio Kišida byl posledním politikem z G7, který navštívil Ukrajinu po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. A Japonsko bylo také jedinou zemí sedmičky, která nedodala na Ukrajinu žádné smrtelné zbraně.


Scéna odhalující dva světy, dne 6. a 9. května

Thierry Meyssan

Oslavy 6. května v Londýně a 9. května v Moskvě byly zinscenovány tak, aby manifestovaly dva světy, které jsou si navzájem cizí.
Londýn a Moskva jsou dějištěm velkých společných akcí. Každá z nich vyjadřuje své vlastní hodnoty. V Anglii se za okázalostí skrývá původ bohatých ornamentů, často ukradených bez jakýchkoliv skrupulí. V Rusku je oslava obětí Druhé světové války závazkem ke stejné oběti pro vlast. V Londýně se úspěch měří podle toho, co jste nashromáždili. V Moskvě se měří tím, co jste udělali pro svůj lid.