Načítání...
 

Česko, hemžení v mraveništi

2015-1 / 02
Strana: 1 / 2


OddelovacModry

První číslo letošního roku 2015-1 jsme otevřeli hlášením z domácí fronty. Česko je zajímavé tím, že sleduje svou vlastní cestu ke korporátnímu otroctví za více méně spokojeného souhlasu obyvatel, kteří se již dávno přestali zajímat o svět kolem. Kdo má zájem na masovém zblbnutí obyvatel? Vítězné oligarchické partaje a jimi placená a ovládaná média. Proto jsme vybrali dva články z prostředí komerčních politických produktů najedno použití (ANO, Úsvit) a jeden ponor do prostředí mediálních manipulací spojených s tunelováním a s daňovými úniky. Moc hezké čtení to není, ale realita je jiná, a mnohem horší, než jakou ukazují na smrt nemocnému pacientovi naše média.

Čechistán na Panenských ostrovech

Václav Umlauf

Začněme odhalením listu New Zealand Herald a nezávislého US-deníku The Intercept, kde působí nejlepší američtí investigativní žurnalisté. Výsledkem jejich úsilí je článek Snowden GCSB revelations. Analýza ukazuje, jak systém globálního odposlechu NSA nazvaný Xkeyscore funguje jako vysavač všech internetových informací, které jdou od nezávislých ostrovů v Pacifiku. K tomu náš článek Britský fízlovací program Tempora má orwellovský charakter. Jak to funguje v případě Xkeyscore, to ukazuje tato mapa.

Jádro odposlechu pro NSA je instalováno přímo na Novém Zélandu. Minimálně jeden zdejší politik, poslanec za Zelené Russel Norman, už dva roky otevřeně prohlašuje toto fízlování za nezákonné. Na jeho poslední prohlášení komentující odhalení Snowdena a listu Intercept o programu Xkeyscore si klikněte zde.

Nyní se na mapu dobře podívejte ještě jednou. Zjistíte, že jména těchto ostrovů tvoří současný Čechistán anonymních off-shore společností, které tento stát za blahovolného působení Klause, Dlouhého a Kalouska prakticky přivedly na fiskální buben. Klikněte si hesla "neo-neokolonialismus" "koncesní stát", ať se nemusíme opakovat. Analýzu off-shore kradení zase ukazuje heslo "offshore-leaks". A nyní k české realitě, kterou jsme popsali v trilogii "Jak funguje Česko", viz tematické číslo 2014-3. Pro naše téma si klikněte si na první článek nazvaný Jak funguje Česko I. aneb Bankovní lobby.

Kradete jako straka modrá, topanská, socanská, veverčí, či jiná ano-straka naprosto čistě. Totiž pomocí zákonů ve stylu koncesního státu. A přes nastrčeného prostředníka, který má pod palcem stovky fiktivních firem, si na ostrově Nauru či na Kajmanských ostrovech zřídíte potřebnou anonymní firmu, kam posíláte nakradené peníze, či ulité daně. Jenže vaše komunikace jde přes internet. K tomu viz článek Jak vláda USA donutila internetové giganty ke špionáži. Pak vás navštíví pán s bezvadnou newyorskou (a nikoliv moskevskou) angličtinou a řekne vám, že tento váš prostředník se bude vyšetřovat, protože uklouzl na slupce od banánu. Na to konto budou obstavena veškerá aktiva jeho firem, které zřídil jako jejich jednatel, a tak právně vystupoval jejich jménem. To znamená, že bankovní konta jeho fiktivních firem budou obstavena, i to vaše. A vaše penízky se svezou s tímto vyšetřováním, což pro vaše milióny, až miliardy, může mít neblahý vliv. Třeba vaše konto zůstane obstavené tak dlouho, až z vašich peněz budou přes inflaci a pád dolaru čisté záchodové papírky. A to by mohlo být pro vás nemilé, že ano.



Jak hnutí Ano ke svému štěstí přišlo

Pavel Letko


Autor: Martin Kopecký

Sněm hnutí ANO skončil a až na drobnosti nic nového nepřinesl. Nejvýraznější zprávou se tak stala kritika koaličních partnerů, především ČSSD. Někoho možná překvapila, nicméně volby jsou za námi a volby jsou také před námi, že? Hnutí Ano se vždy, zejména ústy svého předsedy, představovala jako pravicová strana. Dnes to jedině potvrdilo a ujistilo své koaliční partnery, že ve vodách jejich potenciálních voličů lovit nehodlá.

Možná i proto byla reakce předsedy ČSSD uvážlivá a smířlivá. Bohuslav Sobotka na Babišovu kritiku odpověděl, že občané koaličních hádek mají vzhledem ke zkušenostem z minulosti, zejména s tragickou Nečasovou vládou, už dost. Nevidí prý důvod proč na takovou neblahou tradici navazovat.

Z výraznější profilace hnutí Ano jako pravicové strany, která nechce zvyšovat daně, se musí ve sněmovně dělat nevolno především jiným pravicovým stranám. Tedy zejména ODS a TOP09. Sice budou stále něco blekotat o střetu zájmů, ovšem jak v případě ODS se svou vypečenou minulostí, tak v případě TOP09 půjde o značně nedůvěryhodný argument.

Proč by ve větším střetu zájmů měl být miliardář Babiš než miliardář Schwarzenberg, to budou zdůvodňovat jen těžko. A jakou výhodu České republice přinesl střet zájmů předsedy vlády jako poskoka jistého kmotra? Toť otázka. Ten předešlý předseda byl zase řízen svým poradcem Dalíkem, který se od té doby nenudí, protože musí být každou chvíli u soudu, pokud zrovna nepočítá své podle něj neexistující provize.

Pokud jde o média, tak ta lhala vždycky. Novináři píší dle toho, koho chleba zrovna jí, a nikdy tomu nebylo jinak. Proč se tedy bouřit a pohoršovat, že někdo píše pro Babiše, jiný pro Schwarzenberga a jiný zase edituje ve veřejnoprávní České televizi pro Bakalu? Nač hořekovat nad tím, že pseudopravicová ODS s.r.o. a asociální TOP09 bude ztrácet preference? Vždyť Babišova aktivita včetně vize většinového systému jinam nemíří. Vystřelil zdánlivě na Sobotku a trefil Kalouska. Hodil blátem po ČSSD a schytala to ODS.


Street Art, Praha


Úsvit a jeho západ

Pavel Letko

Dnešní politika připomíná tragikomedii. Kdyby přitom nešlo o život, byla by to vlastně švanda. Strana s devíti členy a čtrnácti poslanci se rozložila přesto, že je v opozici a žádná odpovědnost na ní neleží. Tím pádem jsou pro ni bezpředmětné veškeré spory o jádro věci, tj. o způsobu péče o obecné blaho. Protože nenese za nic odpovědnost a ani neponese, může jen žvanit a žvanit a žvanit, a tím demagogicky sbírat hlasy politických hlupáků.

Hnutí Úsvit nikdo nebral vážně a to hned z několika důvodů. Jednak se sotva přehoupli přes pětiprocentní hranici nutnou ke vstupu do sněmovny a jednak jejich preference podle všech dostupných průzkumů veřejného mínění trvale klesají. Navíc mají v programu věci, které jsou pro všechny ostatní parlamentní strany naprosto nepřijatelné. Samozřejmě nejde o nacionalismus, proticikánské a protiislámské výpady. To vše je vlastní v různé míře i jiným stranám. Jde o propagaci přímé demokracie. Tak s tou opravdu nikdo nepočítá. Aby si občané rozhodovali, kdo bude jejich starostou, a který poslanec doposlancoval, protože podle mínění voličů nezastupuje jejich zájmy definované v předvolebních slibech, to tedy v Česku nepřipadá v úvahu. U nás se politika dělá jako obchod, a poslanecký mandát je časově definován, a není možné rušit sjednané a rozjednané kšefty jen proto, že si to voliči přejí.

Pojetí politiky v Čechách se zásadně amerikanizovalo. Specializované firmy provedou průzkum veřejného mínění, na to se napasují programy jednotlivých stran a jejich kandidátů, podle možností se spustí reklama jako na prací prášek, a pak se jen čeká, kolik výrů se na kterou PR kampaň chytlo. Pro ty, kteří se domnívají, že je nutné dbát na sociální otázky tu máme ČSSD a pro ty, kteří vyznávají heslo „ať si každý dělá, co chce, ale za své“ tu máme ODS či TOP09. Chcete-li prát barevné prádlo, v nabídce je Úsvit, milujete-li barvu krve, volte KSČM. A to se vyplatí. Někomu určitě.

A jsme konečně u Okamury a jeho rebelů. Přeci jen je škoda tolika voličů pro jednoho Okamuru, řekli si „jeho“ poslanci. Vždyť ani nevíme, zda s námi počítá pro příště. Navíc to vypadá, že pro nás žádné příště nebude. Jemu (Okamurovi) se to kecá, nechá se příště zvolit do senátu, ale co budeme dělat my? Naštěstí existují vždy lidé, kteří mají na takové otázky hezké odpovědi. Jsou to bud ti, co potřebují jejich hlasy ve sněmovně, nebo ti, co se do sněmovny ani nedostali. V tomto konkrétním případě jsou to ti druzí. Dobrodince představuje jakási Konzervativní strana bývalého poslance za ODS Janečka viz zde. Ten nemá co ztratit, slibem neurazíš, a tak zlanařil většinu poslanců Okamurova Úsvitu pod příslibem podpory od francouzských nacionalistů Le Penové. K tomu je ovšem třeba připočíst fakt, že Janeček patřil ke Klausovcům a tak bude zřejmě k dispozici i podpora z této strany.