Organizace Human Rights Watch zveřejnila zprávu pod názvem "Losing Humanity The Case against Killer Robots". V díle Second Variety vylíčil Philip K. Dick osud lidstva, které se utká s roboty-zabijáky. Tyto stroje zatím neexistují, ale již se na nich pilně pracuje. Světová organizace monitorující stav lidských práv zásadně odmítá nasazení zabijáckých dronů, které probíhá v právním vzduchoprázdnu. Tomuto tématu jsme se věnovali již dříve, viz článek o americkém zabijáckém systému, přiléhavě nazvaném "matrix".

Na přípravě dokumentu se podíleli odborníci z robotiky, práv a filosofie. Klíčovým morálním a právním problémem je fakt, že zabijácké systémy nejsou schopny rozlišit vojáky a civilisty. Tzv. "kolaterální škody" způsobené nasazením dronů jako je bezpilotní letadlo Reaper ve skutečnosti znamenají válku proti civilnímu obyvatelstvu, zejména v Pákistánu.

Podle zdrojů Pentagonu jen v USA se vynaložilo v roce 2011 přes 7 miliard dolarů na tzv. "program bezpilotních letounů". Stejný program má Izrael, Rusko a Čína.


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzní fórum rubriky "Ze světa" najdete zde.