Nekonečný seriál Offshore-Leaks pokračuje a tentokrát má vyznění ve Velké Británii, viz tento článek v Guardian. Britský daňový úřad a policie začínají postupně jednat na základě již publikovaných odhalení. Pro Británii jsou zvláště trapná, protože většina ostrovů s daňovými ráji jsou na Britském výsostném území. Podívejte se na mapu daňových rájů zveřejněnou v Le Monde.

Soubor nebyl nalezen.


Britské úřady přiznaly, že nyní vlastní 400 GB dat z offshore-společností, které pravděpodobně odpovídají souboru dat, které dostaly britské noviny Guardian v listopadu 2012 a březnu 2013. Britská účast se týká daňových úniků přes nastrčenou síť společností na Panenských ostrovech, Kajmanech a Cookových ostrovech.

Policisté a úřady zatím oznámily, že 100 nejbohatších rodin ve Velké Británii zatajilo v souhrnu miliardy liber. A úřady ihned spěchaly s ujištěním pro veřejnost, že pachatelé budou potrestáni. Vzhledem k tomu, že úřady o tomto druhu "podnikání" vědí už 20 let a nic dosud nepodnikly, je veřejnost poněkud skeptická.

Kalousek přestal o daňových únicích mluvit, a přitom je jasné, že může žádat od německých, amerických a britských kolegů spoustu podnětů pro další vyšetřování. Začne konečně veřejnoprávní TV za naše peníze tlačit české tuneláře všeho druhu k tomu, aby přestali využívat státní orgány k zastření svých zlodějen?