Hackeři z webu Electronic Intifada ukázali, jak mete nové koště jménem Raffi Berg, který se stal editorem BBC zpráv v sekci Blízký východ. Ihned se pustil do propagandy pro Izrael, což docela překvapilo starší členy redakce. Berg zde pracoval již předtím jako novinář a byl povýšen v srpnu 2012. Předešlý šéf sekce Tarik Kafala se stal vedoucím arabského vysílání BBC.

Nový šéf nastoupil v srpnu a již v listopadu poslal svým podřízeným sérii mailů, v nichž jim vysvětloval "správný" postoj k osmidenní válce v okupované Gaze (listopad 2012). Izraelci tehdy použili speciální napalmovou munici v kazetových granátech, která zabila desítky žen a dětí. Jeden z hacknutých mailů nabádá novináře, že nemají "nepatřičně zdůrazňovat" fakt, že Izrael začal válku a prodlužuje její ukončení. Další mail novinářům vysvětlil, že cílem izraelské "ofenzívy" bylo ukončení "ostřelování raketami z Gazy". Asi se tento horlivec pro válečný sionismus neobtěžoval zjistit, že Izraelci zaútočili jako první 14. listopadu. Sami porušili příměří o střelbě, protože jako první začali útočit raketami na okupovaná Palestinská území. Další kuriózní mail přišel od Berga s následující poznámkou.

Prosím, myslete na to, že Izrael nedělá žádnou blokádu kolem Gazy. Egypt přece kontroluje jižní hranici, tj. přechod u Rafáhu.


To už bylo silné kafe, protože cenzor BBC zapomněl dodat, že Izrael byl od OSN uznán jako okupační mocnost v Gaze. Čili okupuje Gazu zcela oficiálně. Světová veřejnost jej navíc vyzvala, a to opakovaně, aby tuto okupaci ukončil. Mimochodem, Izrael nedodržuje ani ty povinnosti, které jako okupační mocnost má za povinnost podle mezinárodního práva. A pochopitelně, Izrael odmítl okupaci ukončit, čímž porušil Rezoluci Rady bezpečnosti č. 1860.

Ovšem britští novináři nejsou jako v Česku, což nyní dokazují kolegové v listu Guardian publikující materiály od Snowdena, které těžce poškozují image fízlující britské vlády. Také v BBC se ozvali a kritizovali Berga za jeho postoj, který "jasně prokazuje jeho zaujatost vůči proizraelským kruhům". Jak vidět, neutrální zprávy o Izraeli nelze čekat ani od BBC.

Pro Babišovo pilné mediální stádce připomínáme tuto BBC metodu tzv. "přátelského upozorňování", viz postup šéfa sekce Raffiho Berga. Ale pochopitelně předpokládáme, že zdejší psavci budou číst pánovy myšlenky iniciativně a sami od sebe, jak jsme již psali v jednom z minulých článků. Negativní změny jsou vidět již po dvou týdnech po převzetí. Svazácký MF Dnes a Aktuálně.cz klesly na úroveň špatného bulváru, alespoň co se webové části týče. A Lidovky přešly do nejapného žvanění, které asi má oslovit tu "serióznější" část českého čtenářstva. Nechť je jim přáno. Každý dostane tu část čtenářů, kterou si zaslouží svým psaním.