Co se stalo na víkendovém sjezdu ČSSD? Nic nového. Sobotka byl se svým týmem zvolen do čela strany. Poslední bojující „pučista“ Jeroným Tejc získal pro svou kandidaturu na 1. místopředsedu zhruba 1/3 hlasů a televizi řekl: „Já jsem věděl, že stojím proti dohodám a předsedovi strany a vlády.“

Máme my, kteří nejsme členy právě zvoleného vedení ČSSD, důvod být smutní, nebo důvod se radovat? Ani jedno, ani druhé. My se můžeme při sledování současného sjezdu sociální demokracie jedině nudit. Dělil snad jednotlivé kandidáty na různé posty v čele poslední významné „kamenné strany“ nějaký názor na správu věcí veřejných? Proběhl snad nějaký ohnivý spor o minimální mzdě, základním příjmu, pracovní době, ochraně zaměstnance, nezaměstnanosti, dávkách v nemoci, progresivním zdanění, situaci na Ukrajině, účasti v NATO a eurozóně? Nikoliv. O těchto a mnohých dalších otázkách typických pro sociální demokracii, alespoň v době, kdy se nacházela v opozici, nepadlo ani slovo. Proč? Protože politické strany slouží k realizaci a obživě jejich členů.

Bohuslav Sobotka nezískal na tomto sjezdu 85% podporu delegátů pro nějakou svoji úžasnou sociálně demokratickou vizi, ale proto, že přivedl sociální demokraty ke korytu a drží je u něj. Jakmile nezíská potřebné preference, bude z trůnu sesazen, "než bys řekl švec". Stejně tak nebyla v minulosti nic platná dokonce více než 90% podpora Jiřímu Paroubkovi. Mandát předsedů zvolených v posledních letech můžete vidět ZDE Jakmile se rozpadla vidina koryta, podpora rychle padla i z takových výšin k nule.

Politika se dávno stala podobným produktem jako zubní pasta. Devět z deseti sociálních demokratů doporučuje Sobotku. Zítra budou doporučovat Nováka. Záleží na průzkumu trhu, zájmu zákazníků a náležitě zvolené imidži. Jakmile se Sobotka přestane prodávat, bude rychle nahrazen Novákem. Na nějaké ideje není čas, doba pádí rychlým tempem, kdo chvíli stál, už stojí opodál. Proto je docela dobře možná spolupráce pravicového hnutí Ano s kamennou levicovou ČSSD a „křesťanskou“ KDU-ČSL.

Jedni jsou kupováni bohatými, druzí chudými, co chudými také bezpečně zůstanou, a třetí mají zrovna na starosti hladký převod více než stamiliardového majetku v rámci tzv. církevních restitucí. Od Čechů se skutečně žádný světový leadership očekávat nedá. Svět stojí před hrozícím krachem naší civilizace naprosto bezradně. A my s ním. Nemáme žádnou odpověď na rostoucí chudobu jedněch a zároveň rostoucí bohatství jednoho procenta populace. Nemáme žádnou odpověď na rostoucí produktivitu práce a HDP a zároveň zvyšující se míru sociální nejistoty. Nemáme žádnou odpověď na řešení násilných konfliktů po celém světě. Nemáme žádnou odpověď na státní terorismus, kdy jsou i bez vyhlášení války terorizovány celé státy. Nemáme žádnou odpověď na vlny uprchlíků a bezdomovců, ani na vlny nenávisti, které tyto akce vyvolávají. Nemáme žádnou odpověď na hrozbu jaderného konfliktu. Na Titaniku však hraje hudba, podávají se vybraná jídla, tančí celý sociálnědemokratický sál.