Tak od 19.6.2011 konečně všichni víme, jak se vypořádat s korupcí ve státním sektoru. Svůj recept nám přes pořad Partie na TV Prima sdělil expert ODS na zdravotnictví pan Marek Šnajdr. A jaký to že nápad se v této chytré hlavince zrodil? Zde ho máme.

"Nepodceňuji riziko korupce, musíme ale znát její příčiny. K tomu je třeba změna legislativy v zadávání zakázek, ale ne populistická, ale systémová. Je třeba vycházet z toho, že čím méně stát vydává, tím méně se rozkrade. A dalším opatřením, o kterém se na vládě moc nemluví, je privatizace, privatizace, privatizace. Neznám soukromé zařízení, kde by kupovali předražené léky, kde by kupovali předražené CT."

Možná mám příliš bujnou představivost, ale podle mého soudu je to stejné, jako by řekl, že zloději vás přestanou systematicky okrádat ve chvíli, kdy jim sami a dobrovolně odevzdáte obsah svých kapes. A kdo to nepochopí, nesmí se divit, že bude stále terčem jejich neomalených útoků. Pominu-li fakt, že tímto krokem bychom přišli o zdravotnická zařízení za stovky miliard, pominu-li fakt, že politici neuskutečněním opravdových reforem cenu těchto zařízení srazili na minimum, takže těch pár miliard, které bychom odprodejem do soukromého sektoru získali, by stejně skončilo korupcí mimo státní rozpočet, napadají mne ještě jiné důvody, proč při takovýchto slovech zpozornět.

1. Stát by přestal mít vliv na lékařskou péči, kterou by tato zařízení poskytovala. Na její kvalitu a především dostupnost všem.

2. Jakmile by se tato zařízení stala soukromých majetkem, prioritou všech úkonů v nich vykonávaných by nebylo získat zpět pacientovi jeho život a zdraví, ale především, jeho peníze. Kdo zaplatí, dostane vše, kdo nezaplatí, bude jen koukat přes sklo.

3. Je sice možné, že by jim stát z rozpočtu (rozuměj z vašich i mých peněz) přispíval, ale i tak by si za své služby (jak je formulováno v návrhu nového zákona a zdravotnictví) nechali královsky zaplatit.

Ještě jedno kouzlo a netušenou hloubku v sobě rada pana Šnajdra má. Každému je hned jasné, že takto by se dalo zatočit s korupcí v celém našem sametovém státě. Jak? No přeci prodat láskyplným a starostlivým korporacím nejen naše zdravotnictví, ale i zbytek průmyslu, nebo jim přenechat správu vůbec celého státního rozpočtu.

Pak už by nebyla žádná korupce. A o to přeci každému rozumně myslícímu člověku jde. Nebo ne?