Před dvěma lety ve studentských volbách Piráti uspěli, když překročili 7 % hlasů. Česká televize je tehdy zcenzurovala z grafu výsledků voleb. Letos Piráti studentské volby vyhráli. Reakce ČT? Smazání celého článku o studentských volbách z jejího webu. Pomozte nám nenechat to jen tak.

Skeptik si řekne, není to náhoda? Pokud ano, tak už se stala podruhé a jak praví lidová moudrost: "Jednou je nikdy, dvakrát je vždycky". Výsledky Studentských voleb a informace o projektu naleznete zde, teď ale čtěte dál.


V roce 2010, když jsme uspěli ve studentských volbách poprvé, se v reportáži České televize objevil tento graf:

Image




Povšimněte si, že jako zdroj jsou uváděny novinky.cz


Nyní se podívejte, jak vypadala zdrojová data na serveru novinky.cz:

Image


Tehdy jsme situaci řešili stížností, která neměla valný efekt. Najdete ji na našem webu zde.


Letos už jsme studentské volby vyhráli.


Mysleli jsme si, že to prostor pro mediální manipulace značně zúží. Opak byl ovšem pravdou. Pokud jsme něco podstatného neminuli, tak ČT v žádné ze svých zpravodajských relacích o studentských volbách vůbec neinformovala. Podotýkám, že studentských voleb se účastnilo přes 22 000 středoškoláků. Jako třešničku na dortu potom smazala ze svého webu článek, který o studentských volbách informoval. Podívejte se sami: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/194863-u-stredoskolaku-vyhrali-v-krajskych-volbach-pirati-top-09-skoncila-druha/

Článek stále je v google cache. Nepříliš povedený screenshot z Googlu ze včerejšího večera si můžete prohlédnout.

Image



Tentokrát nebudeme sepisovat zbytečné stížnosti, ale spolehneme se na přímou akci. Prosíme proto vás, své příznivce, ale i lidi, kterým jednoduše vadí manipulace ve veřejnoprávních médiích, aby sdíleli tenhle článek. Stejně tak vás prosíme, abyste začali bombardovat Českou televizi emaily, telefonáty a skrze Facebookové kanály. Nabízí se Hydepark, Stránka ČT24, odkazovat ČT v příspěvcích a podobně.


Díky za pomoc!


Aktualizace 7.9. v 15:15, ČT po 17 hodinách zveřejnila důvod smazání článku:


Článek o výsledcích projektu tzv. studentských voleb (psaný na základě zprávy ČTK) byl stažen z webu ČT24 krátce po publikaci, protože je problematický ve vztahu k Pravidlům předvolebního a volebního vysílání ČT pro krajské a senátní volby 2012 tak, jak jsou zveřejněna zde: http://img2.ceskatelevize.cz/volby/pdf/pravidla.pdf
Výsledky těchto „voleb“ mají spíše charakter ankety, která je zaměřena na specifickou skupinu obyvatel České republiky. Redakční kontrolou jsme zjistili, že by právě proto mohl dotyčný článek odporovat Pravidlům, která si sama ČT stanovila. Tudíž bylo jedinou možností okamžité stažení, abychom vyloučili pochybnosti o dodržování Pravidel ze strany ČT. Nešlo o žádný vnější zásah, ale nápravu chyby vzniklé v redakci. Za chybu se omlouváme.



Vzhledem k tomu, že o studentských volbách ČT informovala celý den až do okamžiku zveřejnění výsledků, tak asi není potřeba další komentář...


Autor je místopředseda České pirátské strany



Zdroj: Pirátské noviny

__
Stanův komentář:__ Přestože rozumím snaze Pirátů domoci se spravedlnosti v této kauze, považuji osobně celý projekt tzv. Studentských voleb za všivárnu nejhoršího kalibru. Na celé věci je pozoruhodné to, že ČT svým prohlášením přímo přiznala, že před minulými i těmito volbami zveřejněním výsledků tzv. Studentských voleb porušila svá vlastní pravidla předvolebního a volebního vysílání. V minulých Studentských volbách zvítězily ty správné strany, takže o nich informovala i přes protesty levice, v těch letošních se tak nezadařilo, takže nastupuje "dodržování pravidel". Závěr - šéfové ČT jsou banda prodejných a zbabělých pokrytců.

Převzato z Outsidermedia