Noviny Washington Post zveřejnily před několika dny sérii článků k vládnímu programu cíleného zabíjení nepřátelských osob (targeted killing program). Obamova administrativa připravila ve spolupráci se všemi významnými bezpečnostními složkami seznam osob na zabití s připojenými instrukcemi a organizacemi, které mají daný úkol provést. Tento seznam se jmenuje "disposition matrix", česky něco jako "vražda na vládní objednávku". Protože Al-káida změnila svůj charakter, seznam osob může být nekonečný. Již nyní zabily dálkově řízené drony v rámci tohoto utajeného programu více než 3000 lidí, což už přesahuje počet obětí z 11. září 2001. Vysoký představitel Pentagonu srovnal válku drony k sekání trávníku: "Na chvíli přestanete a zase je všechno při starém." Program obsahuje několik částí, které se neustále upravují a rozvíjejí. Prvním bodem je vývoj dronů, které nyní tajně či oficiálně patrolují v mnoha tzv. "nefunkčních státech". Na špionáž navazuje výcvik speciálních komand ilegálně vysílaných zabíjet na cizí státní území, jako tomu bylo v případě Bin Ládina. Dále je třeba protlačit Kongresem příznivou legislativu, která umožňuje například zabíjení amerických občanů bez soudu vlastním státem, utajovaní operací před veřejností, beztrestnost vládních pachatelů atd. Například zabíjení vlastních občanů USA bez soudu nedovoluje ústava, ale zato vládní praxe, která má výjimku. Matrix má ve vládních a vojenských kruzích plnou podporu. Americká vláda přiznala, že v mnoha zemích světa už nemá klasickou špionážní síť, protože do uzavřených kmenových společností se téměř nelze dostat zvnějšku. Popularita USA v některých oblastech světa klesla prakticky na nulu, takže není možné počítat se sympatiemi místního obyvatelstva, navíc deklasovaného na oběť boje proti terorismu.

Prezident Obama osobně schvaluje seznamy k zabíjení a další opatření na tzv. "teroristickém úterku" (terror Tuesday), kdy se diskutují opatření k bezpečnosti USA. Zde se také schvalují plánované útoky pomocí dronů. Ovšem v zemích jako Pákistán je zabíjení natolik urgentní, že tyto teroristické akce proti teroristům schvaluje už jen šéf CIA. Připomeňme, že při útocích tvoří až 80 % obětí nevinní civilisté, ženy a děti.

Závěrem si klikněte na studentský film "The Other Side" vyrobený studenty z pákistánské univerzity ve městě Iqra. Tento krátkometrážní film dostal letošní cenu publika na National Film Festival For Talented Youth ve Washingtonu. Dvacetiminutový snímek ukazuje druhou stranu mince, totiž utrpení nevinných obětí.