Bolívie v těchto dnech zestátňuje dvě dceřiné pobočky španělského energetického koncernu Iberdrola. Tímto rozhodnutím chce vláda dosáhnout zlepšení zásobování bolivijského venkova, kde chybí investiční aktivita jednoho z monopolních dodavatelů, pro kterého jsou investiční náklady z hlediska míry krátkodobého zisku nerentabilní.

Bolívijský prezident Evo Morales se rovněž vyjádřil, že jde o udržení stabilních cen elektrické energie, které jsou výchozí základnou pro ostatní průmyslová odvětví a podnikatele a velké výkyvy cen prvotních vstupů ohrožují stabilitu celé ekonomiky země. Od roku 2006 zestátnil Morales už několik klíčových podniků. V první vlně to byly petrolejářské firmy pod taktovkou USA. V roce 2009 byl zestátněn největší poskytovatel telekomunikačních služeb, který byl pod kontrolou španělského koncernu ETI. V roce 2010 došlo k zestátnění 4 největších výrobců elektrické energie. V květnu 2012 proběhla deprivatizace největšího provozovatele energetických sítí, firmy Trasportadora de Electricidad, který patřil opět španělskému koncernu Red Electrica.

Krátce předtím oznámila Argentina zestátnění dcery španělského naftového koncernu Repsol a dostala se tak do křížku s dřívější koloniální velmocí. Výše uvedené informace uvádíme z důvodu, že v českých mainstreamových médiích se dozvíme o tom, co se děje v jižní Americe, velmi málo.