Kalifornské oddělení protipožární ochrany (Cal Fire) uvádí, že elektrické vedení provozované firmou PG & E a další zařízení byly v loňském roce zodpovědné za 16 požárů, které způsobily škody ve výši 10 miliard dolarů.



Většina těchto požárů byla způsobena přerušením elektrického vedení stromy oslabenými suchem v důsledku změny klimatu. PG & E používala všechny použitelné vysokonapěťové linky místo vybudování lokalizovaných, nižších napěťových rozvodů. Sledovala tak zájmy jejích akcionářů bez ohledu na lidské životy a strádání spotřebitelů. Když v říjnu minulého roku PG & E odstavila elektrické dodávky v severní Kalifornii jako bezpečnostní opatření proti požárům, způsobila tak úmyslné zatemnění vybrané oblasti, kde bylo riziko nejvyšší. Bylo ovlivněno celkem téměř 60 000 domácností.


V letošním roce je připraveno k odpojení 5 500 km přenosových linek, což představuje přibližně jednu pětinu z této části sítě a ovlivní dodávky plynu a elektřiny pro 500 000 domácností. Pokud některá z těchto vysokonapěťových vedení selžou, bude to mít "dopad na navazující distribuční systém a způsobit výpadky i v oblastech, kde není omezení plánované“, řekl zástupce PG & E pan Singh.

Požár Camp, který stále ještě hoří v blízkosti města Chico, je nejhorší v historii Kalifornie. Doposud v něm zahynulo 79 lidí a shořelo více než 15 000 budov, většinou obytné domy. Přiložené fotografie ukazují peklo, které pro své zákazníky připravila bezohledná firma. A nejde jen o elektřinu. Agentura CF bude vydávat závěrečnou zprávu o příčině požáru Tubbs (plyn), který zabil 24 lidí, a výbuchu plynovodu San Bruno z roku 2010, který zabil osm lidí.


PG & E vypsala insolvenční řízení a není pochyby, že dojde k úpadku. Protože vyrabované peníze jsou již dávno v daňových rájích a zůstala jen spálená země. Jedná se o další jasnou ukázku „neviditelné ruky trhu“.

Zdroj: The Sacramento Bee


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!