Poslední důležitý článek o Sýrii se jmenoval Válka v Sýrii už otevřeně běží jako proxy-válka proti Rusku. Mezitím už došlo k několika přímým střetům ruských a amerických vojsk v Sýrii. Hlídky si vzájemně zablokovaly přechody a pak si hrály na kočku a na myš. Schoval jsem si zajímavé video natočené z ruského transportéru, protože jde zřejmě o první přímý střet obou vojsk od Korejské války. Pomalu ale jistě se rozbíhá další kolo studené války mezi oběma velmocemi. Vše začalo v Sýrii barevnou revolucí organizovanou wahábisty a Západem. Tak se podívejme, jak Západ v této zemi končí.

Je to totiž úplná tragikomedie, která se bohužel odehrává jako tragédie. Vezměme jako vzorový příklad Turecko. Tato země se chová jako čistý imperialistický stát od doby, kdy imperiálně impotentní Západ pohořel s rozbíjením arabských zemí skrze podporu teroristických skupin. Velmi přesný analytický termín debatovaný v české Sněmovně ohledně Běloruska se jmenuje "rozjebávání". Západem podporovaní teroristé neuspěli s barevnou revolucí v Sýrii. Pro zpravodajské služby EU nebyl problém rekrutovat teroristy z militantních islámských skupin a poslat je na EU-džihád. Viz dávno popsanou situaci v Belgii a Francii (Neúplný seznam belgických teroristů bojujících v Sýrii). Saúdským a katarským teroristům bylo hej, po prohrané ofenzívě je evakuovaly US-vrtulníky z válečných zón do domácích převýchovných ústavů pro hrdiny džihádu (Saúdská Arábie otevřela relaxační centrum pro vězně al-Kájdy).

Západní Evropa má ale větší problém. Z teroristických EU-občanů v Sýrii se stala nelidská zvířata. Navíc nenávidí Západ za to, že je pod falešnými sliby poslal do Sýrie bojovat neoliberální džihád za jeho imperiální zájmy. A pak je v tom zbaběle nechal, i s jejich rodinami. Už několik let píšeme o tom, že repatriace EU-teroristů bude problém (Sirotci, teroristé a EU-koncentrák). Vraťme se k Turecku, ať vidíme, jak se dělá racionální imperialistická politika s teroristy. Erdogan přežil ve zdraví (a za pomoci Rusů) pokus o zavraždění. Puč osnovala CIA s tureckými nacionalisty, kteří nenávidí Erdogana. Tento úspěšný a demokraticky zvolený diktátor velkoryse vzal na své území asi milion syrských uprchlíků. Erdogan prostřednictvím svých teroristů vykradl všechny dostupné fabriky v Sýrii, zařízení odvezl k sobě a nechává na nich dělat prakticky zadarmo do Turecka uprchlé Syřany. Tuto imperiální politiku mu financuje EU asi jednou miliardou euro ročně. Turecko už od EU dostalo miliardy na uprchlické tábory pro Syřany. A když nezavražděný Erdogan potřebuje přitlačit bývalou svazačku Merkelovou, tak jen oznámí, že pokud nedostane slíbenou "humanitární pomoc", pošle celý kontingent uprchlíků do EU.

Vidíme šikovnou imperiální politiku Turecka. Erdogan počkal, až si Západ a USA nabijí v Sýrii hubu. Pak plně podporoval a podporuje vlastní kontingent teroristů v Sýrii a jejich přebytek nyní posílá do zemí, jako je rozvrácená Libye. Mezitím si Erdogan sichruje záda vojenskou spoluprací v Ruskem, aby vyvážil vliv USA, které se ho pokusily neúspěšně zabít a udělat vojenský puč. Barevná revoluce v Turecku, to by byla ztráta času a peněz, když tam de facto vládne armáda. Libyi zničil Západ za mé daně, stejně jako Sýrii, a také si tam nabil hubu. Turecko teď asi 8 tis. teroristy podporuje oficiálně Západem a OSN uznanou vládu pučistů, vzbouřenců a teroristů, kteří to už téměř prohráli proti generálovi Haftárovi. Toho podporuje blok zemí pod šachistickou taktovkou Ruska, kteří nechtějí, aby Turci a s nimi Západ zabral zdejší ropu a plyn. Takže Turecko jako člen NATO za moje daně vesele provádí stejnou politiku jako Západ, ale zatím mnohem úspěšněji. Turečtí teroristé podporují prozápadní pučisty a teroristy uznané skrze OSN. Ejhle, jak ušlechtilé gesto. Není vždycky pravda, že kdo dřív přijde a rozvrátí Libyi, ten dřív mele.

A nyní k těm koncentrákům v Sýrii. Západem placení a vyzbrojovaní teroristé plundrovali zemi asi 10 let. Podnikání s kalašnikovy pod ochranou USA a Západu jim vynášelo celkem královsky, měli stejně početné rodiny jako v Německu a jinde, kde pobírají podporu. Jenže území dobyl zpět Asad podporovaný Rusy. A kam s EU-teroristy a jejich rodinami? Domů nikoliv. Další teror už EU neunese, nárůst kriminality celkem spolehlivě zajišťují problematičtí uprchlíci z námi rozvrácených zemí. Tito imigranti celkem pochopitelně nenávidí Západ, a dokonce mají morální nárok na naše sociální dávky. Korporátní fašisté legálně vládnoucí v EU jim zničili stát, města, vesnice a zdroj jejich obživy. Například v Afghánistánu nyní válčí děti US-žoldnéřů, kteří zde o generaci předtím vystřídali poražené Rusy. A navíc by po každém atentátu v EU prasklo, kdo a za jakých okolností poslal tyto aktivní teroristy do Sýrie. Takže v systému korporátního fašismu zbývá klasické řešení, což je koncentrační tábor na cizím území.

Doba pro to, aby EU a USA měly koncentráky doma, ještě nenastala. To by znamenalo, že vězni patří pod jurisdikci daného státu, který si říká, že je demokratický. Nezákonné svinstvo typu koncentráku je třeba dělat mimo USA a EU. Současná politika USA jde dobrým příkladem, viz Guantánamo na Kubě. Klikněte na heslo rendition flights, ať víte, jak vypadá mučení a nelegální války CIA a NATO na naše daně za posledních 15 let. To je mimochodem jeden hlavních důvodů, proč má novinář Assange doživotně skončit v americké věznici.

Ve dvou největších syrských koncentrácích Al-Hol a Roj žije v děsných podmínkách asi 65 000 lidí. Jsou to většinou rodiny bývalých teroristů, hlavně ženy a děti. Vzpoury jsou v těchto koncentrácích jak na běžícím pásu, viz nedávné povstání v Geweran Prison v al-Hasace. Takže platíme za mé daně Erdogana, aby nás vydíral syrskými uprchlíky. Je to proto, že se nám nepodařilo zničit Sýrii tak kompletně, abychom ji dobyli. Nyní budeme muset platit Kurdy, aby hlídali (a mučili) ženy a děti v koncentrácích typu Al-Hol a Roj.

Nezapomeňme, že Islámský stát považoval Kurdy za podlidi a podle toho s nimi zacházel. A nyní Kurdové za mé daně a mimo právo "hlídají" EU-teroristy a jejich rodiny. Západ a USA už Kurdy zradily tolikrát, že si tito bojovníci proti Assadovi a pak za Assada nedělají žádné iluze. Kurdové už vydírají Západ stejně úspěšně jako Erdogan. Přesídlili asi 340 rodin islamistů zcela humanitárně a za účelem "převýchovy" do jiného koncentráku, na který chtějí od EU a od humanitárních organizací zvláštní příplatek. Je to pochopitelné, protože tito teroristé a cizí státní příslušníci nesmí domů, tedy do zemí EU. Neúspěch se neodpouští a EU-džihád dopadl jako celá politika bruselského cirkusu a NATO na korporátních kolečkách. Superhumanitární EU si začíná platit a zřizovat koncentráky typu Guantánama v Sýrii, a to pro své vlastní občany. A zdejší levice třeští blahem o vyhraném záchodu pro třetí pohlaví.

EU-koncentráky mimo právo na nezákonně obsazeném území Sýrie spravují hlavně Kurdové a syrští žoldnéři z frakce Syrian Democratic Forces (SDF). Tito borci preferenčně hlídají koncentráky pro USA. Připomeňme nechvalně známý koncentrák Al-Tanf, kde se přímo cvičí teroristé a povstalci proti legální Asadově vládě. Kdo se může za úplatek z tábora vykoupit, ten může jít. Američané jsou za léta nedávných válek skrze proxy-wars na mnohem vyšší úrovni než amatérská EU. Kde jsou zlaté doby 19. století, kdy naši kolonialisté dávali lekce Američanům. Pentagon zabral pro SDF syrská ropná pole, kde lze těžit ropu za cca 40 mil. dolarů každý měsíc. Takže Spojené státy skvěle naplnily UN Security Council Resolution 2254 v boji proti ISIL. Mediálně zvítězily nad Islámským státem, evakuovaly jejich důležité velitele a zajistily pro své žoldnéře nejbohatší kus Sýrie. A žoldnéři z SDF jim z vděčnosti hlídají ty koncentráky. USA to nic nestojí, na rozdíl od amatérské EU.

Jistěže to není ani pro USA v Sýrii úplná pohádka máje. Loupí a kradou ropu na cizím státním území, které okupují zcela nelegálně. Taková loupež dnes už něco stojí. Místní kmeny občas vyhodí do vzduchu US-konvoj a dobudou na okupantech zpět své město. To se stalo po zavraždění kmenových vůdců v městě al-Hawaij, kdy byla z vražd kmenových vůdců obviněna místní parta SDF. Nebo US-přicmrnávače demaskují v rámci přímé kmenové demokracie jako pro-americké kolaboranty, což se stalo v Deir-es Zauru.

Americký systém zvaný The Kill Chain už také nefunguje sám od sebe. Impériu ekonomicky dochází dech a přebývají inflační dolary. Pentagon už zcela nevyhnutelně potřebuje na špinavou práci malé a poslušné kolaborantské země. Trump spravuje USA jako svou firmu a začíná být kritický, pokud jde o vojenské náklady a globální fiaska Pentagonu. Syrská ropná pole místním kmenům nedrancují US-ropné společnosti, ale saúdské Aramco a rafinerie oficiálně hlídají saúdští žoldnéři. USA je v pozadí, jak to má být. Africký stát Mali také oficiálně nehlídají koloniální Francouzi, ale mimo jiné i česká armáda, a to od roku 2013. K situaci v Mali si klikněte na starší článek Hledej uran, najdeš francouzskou armádu v Mali a v Nigeru.

Jaká je budoucnost koncentráků pod vládou korporátního fašismu? Stejně slibná, jako za časů klasického imperiálního fašismu. Ten začal britskými koncentráky v Jižní Africe na začátku 20. století a skončil Hitlerem o 40 let později. Korporátní prestituti v Česku vůbec nekomentovali útok Hitlerova Německa 1. září 1939 na Polsko, kdy oficiálně začala Druhá světová válka. Nyní běží další Drang nach Osten, tak je třeba držet hubu a krok. Analýza, kterou zveřejnil Costs of War Project, se snažila kvantifikovat počet osob vysídlených vojenskými operacemi Spojených států od té doby, co prezident George W. Bush v září 2001 vyhlásil „celosvětovou válku proti terorismu“. Profesor Vine a spoluautoři odhadují počet vysídlených osob na 37 milionů. To je prý „velmi konzervativní odhad“, protože skutečný počet vysídlených osob od září 2001 „se blíží 48–59 milionům“. K těm si připočtěme asi 150 miliónů klimatických uprchlíků v dalších 20-30 letech. Máme zaděláno na skvělou budoucnost.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!