Pokud vás zajímá seznam Kissingerových válečných zločinů, najdete je ZDE, včetně jeho postoje k Ukrajině.



1. Sovětští Židé: "Emigrace Židů ze Sovětského svazu není cílem americké zahraniční politiky. A pokud v Sovětském svazu dávají Židy do plynových komor, není to americký zájem. Možná humanitární záležitost." (ZDE)

2. Bombardování Kambodže: "Nixon chce masivní bombardovací kampaň v Kambodži. Ale dělá, že ne. Je to rozkaz, který je třeba splnit. Všechno, co létá, bude bombardovat všechno, co se na zemi hýbe." (ZDE)

3. Bombardování Vietnamu: "Je to vlna letadel za vlnou. Oni ani nejsou schopni vidět ty B-52 a ty už shodily milion liber bomb ... Vsadím se, že tam budeme mít více letadel za jeden den, než měl Johnson za měsíc ... Každé letadlo unese asi 10krát větší náklad než letadlo z druhé světové války." (ZDE)

4. Rudí Khmerové: "Kolik lidí zabil (ministr zahraničí Rudých Khmerů Ieng Sary)? Desetitisíce? Měli byste říct Kambodžanům (tj. Rudým Khmerům), že s nimi budeme přátelé. Jsou to vražední kriminálníci, ale nenecháme je v tom samotné. Jsme připraveni navázat s nimi lepší vztahy. Řekněte jim tu druhou část, ale ne to, co jsem řekl předtím." (Novum 26, 1975 setkání s thajským ministrem zahraničí, ZDE)

5. Dan Ellsberg: "A ten zkurvysyn - a to si myslím, že jsem ho znal dobře - jsem si jistý, že má nějaké další informace a vsadil bych se, že má další materiály, které si šetří na soud. Prý příklady amerických válečných zločinů, které ho donutily jednat... To je způsob, jak jedná. Je to opovrženíhodný bastard." (Záznam z Bílého domu, 27. července 1971)

6. Robert McNamara: "Bůůů, bůůůů... pořád se bije prsa, že? Pořád se cítí provinile." (Kissinger předstírá, že pláče, mnul si oči.) (ZDE)

7. Atentát: "Je to akt šílenství a národního ponížení mít zákon zakazující prezidentovi nařídit atentát." (Prohlášení na zasedání Rady národní bezpečnosti, 1975, ZDE)

8. Chile: "Nechápu, proč musíme stát stranou a sledovat, jak se země stává komunistickou kvůli nezodpovědnosti svých občanů. Ty věci jsou příliš důležité pro chilské voliče, než aby se mohli rozhodnout sami." (ZDE)

9. Nezákonnost a protiústavnost: "Nelegální věci děláme okamžitě. Protiústavní věci trvají o něco déle." (10. března 1975 setkání s tureckým ministrem zahraničí Melihem Esenbelem v turecké Ankaře)

10. O své vlastní postavě: "Američané mají rádi kovboje ... který jezdí úplně sám do města, vesnice, se svým koněm a s ničím jiným. Tato úžasná, romantická postava mi vyhovuje právě proto, že být sám, to bylo vždy součástí mého stylu nebo, chcete-li, mé techniky." (listopad 1972 rozhovor s Orianou Fallaci)


Článek The 10 most ghoulish quotes of Henry Kissinger’s gruesome career byl publikován 15. 6. 2024 na webu www.vtforeignpolicy.com.