Za reálného socíku byli někteří z nás v opozici a snažili jsme komunikovat, a někdy i spolupracovat, s aktivními lidmi pracujícími v různých institucích a podnicích. Těmto lidem se říkalo "strukturáči". Dnes, za reálně nefungujícího neoliberalismu platí totéž, ale zatím je to vylepšeno. Strukturáči sedí ve spolku Svatopluk, kam nás dokonce zvou na přednášky a mají vlastní opatrný web zvaný Argument. Vzhledem k šílené vládní pětikolce představují to šesté kolečko, které velmi rozvážně a velmi opatrně brzdí celé sebevražedné soukolí. Inu pochvalme je, že nejsou v sorošovském žoldu a že nedělají pátou ideologickou kolonu pod ochranou Bruselu.

V podobném stylu fungují i strukturáči v ekonomii, například hojně propagovaná Markéta Šichtařová. Asi dodnes pracuje v korporátních bankách a finančních institucích. Takže do výše svého platu a loajality slouží korporátnímu fašismu a jako ekonomická publicistka píše do správných webů své odvážné názory na českou ekonomiku. Pochopitelně, že názory všech těchto ekonomů a ideologů z polostátní sféry jsou pravicové. Nežijeme před sto lety, kdy byl každý jen trochu myslící intelektuál na levici. Tím vzniká pro omámenou střední třídu ideologická mlha jakési podivné "správnosti" a normality. Viz nejčastěji googlované anglické slovo "gaslighting". Zmámení ovčani jsou udržováni v dobré pracovní kondici, až do zhroucení režimu či do vypuknutí velké války. Podívejme se na schéma nástupu nacismu z roku 1933, abychom věděli, jak to funguje.



Odškrtněte si to, co už dnes mají čeští a EU místodržitelé splněno, ať šetříme korporátně vydávané a inkasované emisní povolenky. Problém filosofa je v tom, že nejede na Babišovu bionaftu, tedy na instrumentální rozum určený politickou vychytralostí a ideologickou opatrností, což je první a základní ctnost šestého brzdícího kolečka strukturáčů. Filosofie, alespoň ta slušná, nehledá opatrnost na důchod. Minimálně musí provést kritiku instrumentálního rozumu podle Frankfurtské školy, jejíž poslední židovští představitelé utíkali z nacistického Německa právě v roce 1933. Historie se opakuje jako fraška, což teď prožíváme.

Neoliberalismus je socialismus naruby, pro jedno promile

Pravicoví ekonomové by si mohli přečíst sérii ekonomických článků na tomto webu, které datujeme od zásadní kritiky Klausova mafiánského kapitalismu až po jeho současný update daný jako korporátní fašismus. Přímo k tématu byly důležité tyto články:

Ty poslední články se budou paní Šichtařové určitě líbit, je tam hodně grafů. Ideologicky zaprodaná pravice opěvuje neoliberální kapitalismus kasina nebo vúdú ekonomiku. To má jeden základní problém. Ten zmetek totiž není kapitalismem. To je zbožná lež stejného formátu jako když boxer s mužskými chromozomy surově mlátí boxerku na OH 2024. Ekonomičtí strukturáči v ranku bývalé ODS dostávají do nosu stejným způsobem. Mají otřes instrumentálně ochromeného mozku; ale předstírají, že se nic neděje. Z ringu odejít nemůžou, utkání už mají zaplaceno a je tam korporátní televize.

A co se vlastně v ekonomickém a ideologickém neoliberálním ringu doopravdy děje? Pojďme si to ukázat na dvou klíčových firmách USA, což je Boeing a Intel. Jejich firemní politiku ve skutečnosti řídí korporátní fondy typu BlackRock. A to je hodně vidět, stejně jako na zbankrotované Ukrajině, která prohrává svou velkou "vlasteneckou" válku s Ruskem.

Případ první, firma Boeing

Americký letecký gigant Boeing se konečně přiznal ke spiknutí za účelem spáchání podvodu a souhlasil se zaplacením nejméně 243,6 milionu dolarů poté, co porušil dohodu z roku 2021 s americkým ministerstvem spravedlnosti. Boeing porušil své závazky vyplývající z dohody, která společnost chránila před trestním stíháním za zkreslování klíčové softwarové funkce související se smrtelnými haváriemi 737 MAX v letech 2018 a 2019, při nichž zemřelo 346 lidí. Astronauti, původně odlétající na ISS na 8 dní, mohou kvůli problémům s kosmickou lodí Boeing uvíznout ve vesmíru až do roku 2025. NASA už uznala, že astronauti, provádějící první let na kosmické lodi Boeing Starliner, možná budou muset být dopraveni zpět na Zemi konkurenční lodí Dragon SpaceX, ačkoli ta bude připravena až v únoru příštího roku. V jakém stavu jsou letadla Boeingu, o tom jsme psali v článku Dreamliner se stává pro Boeing noční můrou.

Mezitím oba informátoři firmy z oblasti bezpečnosti výroby spáchali sebevraždu po zásadních odhaleních chyb při výrobě. Cirkulujte, nic se neděje. Boeing je ve skutečnosti vojenská firma a nemá ráda zrádce ve vlastních řadách. Arabské Emiráty údajně pohrozily firmě, že jí nasadí do výroby vlastní kontrolory, protože už to nemohou tolerovat. A nyní k oficiální bilanci firmy za rok 2023. Ta čísla paní Šichtařovou jistě naplní hrdostí, a mne úžasem.

  • Tržby Boeingu za čtvrtletí končící 31. března 2024 činily 16,569 miliardy USD, což je meziroční pokles o 7,54 %.
  • Příjmy Boeingu za dvanáct měsíců končících 31. března 2024 činily 76,442 miliardy USD, což je meziroční nárůst o 8,37 %.

Jak to, že při nižších tržbách a šílené kvalitě má Boeing vyšší zisk? Ejhle, ekonomická záhada. Socialismus BlackRocku vysvětlí vše, viz tabulka z roku 1933, včetně těch mrtvých kontrolorů. Vedení BlackRocku pak provede po kouzelnickém zmizení dveří za letu Boeingu do Aljašky tuto zajímavou operaci. Satirické video vysvětluje současný korporátní socialismus.


Po nacistickém socialismu NSDAP přišla jeho nová forma, která vytváří přidaný zisk i při účetně vykázaných ztrátách. Takže vyrábíte lacině, ještě více nekvalitně. Viz raketa Boeing Starliner, což je šrot, který sotva doletěl na oběžnou dráhu, a už nikoliv zpět. NASA už to musela přiznat, viz její současná kontrolní zpráva (ZDE). Na ten kosmický šrot dostanete státní podporu ve formě zbrojních a NASA zakázek z peněz daňových poplatníků (to je ten socialismus). Za ty státní prachy si pak koupíte politiky a máte se jako prase v žitě. A kosmonauti dělají robinsony na oběžné dráze. Ale koho to zajímá; ať hezky vyskočí těmi urvanými dveřmi.

A když finanční letadlo klekne, tak dostane jako současný šéf Boeingu zlatý padák a necháte omámené pravicové ekonomy hledět na prázdnou pilotní kabinu. Očkování na kovid a finanční letadlo hypotéční krize 2006-9 skončily, tak všichni zapomeňte. Ale my nezapomínáme, viz článek Pohádka o hypotéční Karkulce a nenažraném Vlkovi-Banksterovi. A totéž se týkalo experimentálních mRNA vakcín vyráběných korporacemi Pfizer a Moderna. Jejich socialismus fedrovaný skrze von der Leyenovou v Bruselu nás stál miliardy na daních a vytvořil hezkou hromadu mrtvých.

Případ druhý, firma Intel

Je to stejné schéma odchodu zlatých hochů-banksterů s padákem BlackRocku na zádech. Špičková firma založená v roce 1968 měla technologické žně v roce 1971, kdy komercializovala microprocesor Intel 4004. Na konci 90. let Intel přešel od úspěšných inovací k finančnímu kasinu, což udělal i Boeing. Koho zajímá tato nová forma US-socialismu pro jedno promile, podívejte se na knihu How Economists Turned Corporations into Predators. Technologické top-firmy už nefedrují nové produkty a odborné vedení, ale fakt, jak rychle obohacují korporátně-fašistické spolky jako BlackRock a spol.

Dopad na kvalitu produktů společnosti Intel byl do očí bijící díky architektuře "Netburst" z roku 1999, která slibovala vysoké rychlosti, ale přinesla problémy s přehřátím a výkonem. Byl to propadák podobný letadlu Deamliner 787 od Boeingu. Pak Intel zaspal procesory do mobilů, nezachytil nástup konkurenční firmy AMD a tak dále. I v případě Intelu jsou známi jeho finanční predátoři, protože hráli významnou roli v propadu společnosti. Patří mezi ně fond Elliott Management, vedený Paulem Singerem, známým svou extravagancí, včetně jachty za 100 milionů dolarů, a fond Third Point LLC, kterou vede Dan Loeb. Ten se chlubí manhattanským penthousem za 70 milionů dolarů. Jejich neúnavný tlak na krátkodobé finanční zisky a snižování nákladů vedl Intel k upřednostnění okamžitých výnosů akcionářů před dlouhodobým výzkumem a vývojem a pokročilou výrobou.

A kde je ten socialismus? Američtí daňoví poplatníci mají v Intelu velký podíl. Novým CEO se stal Pat Gelsinger, protože Intel šel ke dnu. A Gelsinger provedl lobbing, kdy federál vyplatil granty ve výši až 8,5 miliardy USD. To bylo oznámeno v březnu 2024, což je největší grant pro výrobce čipů, jaký kdy byl udělen. Dohoda zdůraznila klíčovou roli společnosti Intel v plánu prezidenta Bidena na revitalizaci výroby polovodičů v USA investicemi ve výši 100 miliard USD pro projekty v Arizoně, Ohiu, Novém Mexiku a Oregonu, spolu s vládními půjčkami ve výši až 11 miliard USD a novým daňovým kreditem na kapitálové výdaje. Tyto prostředky mají podpořit výrobu čipů Intelu a zlepšit jeho finanční výhled. Už teď je jasné, že Intel nemůže plně splnit původní závazky grantu. Zatím se Američanům návrat moc nedaří a Číňané do 5 let asi budou mít první fotonické čipy. Na rozdíl od socialismu USA pro korporátní žraloky jsou to klasické státní firmy kótované na burze.

Závěr

Rozdíl mezi Marxem založenou politickou ekonomií a její současnou korporátní a mediální karikaturou je naprosto zásadní. Marxisté a sociologové Frankfurtské školy sledovali peníze a analyzovali ideologické zájmy spojené s takto vytvořeným nacistickým cirkusem, který vedli tehdejší banksteři a velké německé korporace. Výsledkem byla 2. světová válka. O té se dnes nemluví, jen o nějakém nešťastném Rakušákovi jménem Hitler. Ten se nakonec zastřelil v Berlíně, který dobyla Rudá armáda. Její ruská varianta zatím nedobyla Kyjev, který v zastoupení bývalého herce Zelenského spravuje Pentagon a BlackRock. Dnešní ideologové omámení neoliberalistickým socialismem budou velmi brzo hledět na prázdnou pilotní kabinu. Ale to už nebude nikoho zajímat; konečně budeme zase ve velké imperiální válce s Ruskem a Čínou.