Nedávný článek Válka na Blízkém východě: německé Gliwice září 1939 a severní Libanon září 2024 citoval Švejka s tím, že válka na Blízkém východě určitě bude, protože je to uvedeno ve výše uvedeném spise. Válka už reálně běží jako podle Švejka. Máme za sebou první kolo, které skončilo 1:1 pro obě strany.

První splněný slib Íránu

Dne 1. dubna 2024 Izrael bombardoval budovu na pozemku íránského velvyslanectví (!) v Damašku v Sýrii. Útok na konzulát zabil 16 lidí, včetně brigádního generála Mohammada Rezy Zahediho a jeho ženy a dětí. Šlo o vysokého velitele sil Islámských revolučních gard (IRGC) a s ním bylo zavražděno dalších sedm důstojníků IRGC. Ostatní oběti byli bojovníci Hizballáhu a dalších milicí spojeným s Íránem. Slib odvety byl splněn 13. dubna 2024, kdy IRGC a jeho spojenci provedli odvetné útoky proti Izraeli, včetně ostřelování Golan.

To mohlo sionisty donutit k zamyšlení, protože útok probil izraelskou PVO dosti značným způsobem a rakety zasáhly většinu cílů. Bylo vypáleno asi 180 raket, stejně jako při druhém kole. Zamyšlení v Tel Avivu se bohužel nekonalo, viz splněný teror proti Hizballáhu provedený během mírových jednání o osud Gazy a zdejších židovských rukojmích. Netanjahu odmítl mírová jednání s Hamásem, Íránem a Hizballáhem a pokračoval zatím neúspěšnou válkou v Gaze a terorem proti Hizballáhu. Jeho teroristický seznam lidí na zabití vypadá skvěle, je splněn na 100 % ohledně bývalého vedení Hizballáhu v Libanonu.



Reakce druhé strany byla na spadnutí. Její "kill list" nemá vítězné noty, pouze samé nedotažené pauzy.



Sionisté mají státní teror jako pracovní nástroj, takže druhá strana musela přejít do protiútoku.

Druhý splněný slib Íránu

Dejme slovo hlavnímu vojenskému šéfovi druhé strany. Brigádní generál Bagheri (IRGC) předtím, než stiskl červený knoflík odpalu raket (video ZDE).

Od atentátu na mučedníka Hanijeha a s opakovanými žádostmi Američanů a Evropanů o zdrženlivost za účelem nastolení příměří v Gaze jsme prošli obtížným obdobím zdrženlivosti.... ale po mučednictví Sayyed Hassan Nasralláha a Sardar Nilforoušana, situace již nebyla tolerovatelná.


Útok z Íránu začal v 19:30 místního času po setmění dne 1.10. a trval 14:45 minut, pod názvem Pravdivý slib 2. Byly zasaženy desítky vojenských i civilních cílů v celém Izraeli, včetně Tel Avivu. První ověření zásahů a škod bude možné až v nejbližších dnech, byly použity i hypersonické rakety. Podívejte se, jak izraelští vojáci v zákopech u Libanonu komentují ohňostroj Hizballáhu.

Tak bude vypadat Třetí světová, ale s jadernými hlavicemi. Podle listu The Jerusalem Post bylo z Íránu vypuštěno 181 raket, účinnost zásahů asi byla 90 %. Velitelství Mossadu bylo několikrát zasaženo. Aktivita vrtulníků v oblasti naznačuje značný počet zraněných. Aškelon byl zasažen nejméně 12 raketami. Významná část radarů protiraketové obrany byla poškozena a je nefunkční. Zdroj Hizballáhu pro televizi Al Jazeera řekl, že zacílené základny v Izraeli byly přímo zasaženy, zejména letecké základny. Byly ničeny základny Nevatim, Hatzarim, Tel Nof, Nitzarim a Galileut. Video ukazuje přímé zásahy nejstarší letecké základny Izraele Tel Nof. Hypersonické střely ničí hlavní systémy PVO Arrow 2 a Arrow 3.

Na letištích byl zničen i velký počet letadel F-35. Zatím se mluví o 20 kusech, zejména na základně Nevatim. Z tohoto letiště startovala letadla, která zabila vůdce Hizballáhu. Tato základna patří elitním stíhacím jednotkám, včetně Izraelem modernizovaných letadlel F-35. Rozstřílená základna je nefunkční pro provoz letadel, stejně tak základna Hatzerim. Podle dopadu raket na základnu Nevatim vidíte sami, jak mizerně pracovala úplně přetížená PVO na hlavní letecké základně v zemi.

Podle videa je napočítáno okolo 20 přímých zásahů této základny. Írán údajně použil k útoku nové hypersonické manévrující rakety Fattah_2. Pokyn k útoku z Íránu dal osobně nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Sajjid Alí Chameneí. V součinnosti s Hizballáhem, Hútíi a dalšími spojenci bylo navečer 1. 10. vystřeleno asi 500 raket různého typu v celé oblasti Blízkého východu. V první vlně byly použity staré íránské rakety Qadr a po vyřazení PVO začal vlastní útok. Írán ohlásil účinnost raket na 90 %. Jde o zatím největší raketový útok na Izrael od jeho vzniku v roce 1948. Děti v Gaze měly čtvrthodinku nefalšované radosti a stejně tančil a slavil celý arabský svět.

Na obloze je vidět přílet íránských raket na Izrael. Írán mohl vyřadit z provozu všechny hlavní elektrárny a zhasnout zemi, což zatím neudělal. Také nebyla napadena centra měst a jaderná zařízení. Hlavní útok šel pouze na základny, které útočí na Gazu a na Libanon. Tam dále pokračuje "běžná" válka mezi sionisty a Hamásem a Hizballáhem.

Další kolo, na řadě asi bude Izrael

Osa odporu v Iráku varovala Izrael a USA, že po íránské operaci True Promise 2 koordinační výbor iráckého odporu varoval USA a Izrael před dalším útokem na Írán (ZDE). V prohlášení se uvádí, že pokud by USA zaútočily na Írán jako odvetu za jeho operaci, nebo pokud by Izrael použil irácký vzdušný prostor, pak by se všechny americké základny a zájmy v regionu staly legitimními cíli odporu. Další kolo první vniknutí na území Libanonu také nebylo slavné. Izraelská média informovala, že na severu bylo zraněno 20 izraelských vojáků a 8 zabito poté, co padli do pasti, kterou připravil Hizballáh v Libanonu. Postupovali průzkumem do libanonské vesnice Odaisseh, nikoliv úspěšně.

V rozhovoru s listem Israel Hayom, bývalý ministerský předseda Ehud Barak řekl (ZDE), že "realita je krutá. Izrael nevyhrál 7. října a nevyhrál ani probíhající válku. Ve skutečnosti jsme blíže k porážce než k vítězství". Barak varoval, že izraelská okupace je "jen krůček od porážky, ne absolutního vítězství" a že situace by mohla přerůst v totální válku. Barak patří ke skupině, která chce spolupracovat s USA a dalšími umírněnými státy, aby Izrael nebyl doopravdy poražen. Zajímavý byl pohled na bojechtivého Netanjáhua, kterému se při projevu v bunkru klepaly ruce (video ZDE). Pravověrní židé "haredim" proklínají tohoto duchem vykoleného, původem polského sionistu, stejně jako Palestinci, s nimiž jsou přátelé už celá staletí. Sionisté pilně nenávidí obě tyto skupiny, tak je snad na Blízkém východě nějaká naděje.